Aktuální ekonomická situace firem na jihu Čech

Aktuální ekonomická situace jihočeských firem se různí podle oborů. Nejhůře je na tom cestovní ruch obchod a služby. Řada podnikatelů propustila zaměstnance a nechali se zaměstnat v jiném oboru. Situace se naopak zlepšuje ve strojírenství.

Motor Jikov, Brisk v Táboře, ZVVZ Milevsko, Engel v Kaplici. Podnikům a také menším firmám, které vyrábí stroje a obráběcí zařízení, se znovu hromadí zakázky. Potvrdil nám to ředitel Jihočeské hospodářské komory Luděk Keist.

"V Jihočeském kraji je to obdobně jako ve zbytku republiky. Strojírenské firmy, potravinářský průmysl, tyto odvětví celkem jedou. Například u automobilového průmyslu je pokles v prvních dvou měsících letošního roku asi 14 procent, takže to není tak úplně hrozné." Například Engel v Kaplici loňský propad zvládl díky silným zákazníkům. "Lego je dlouhodobě náš největší zákazník, takže nám vykryl ten propad v tom automotiv a na celý obchodní rok máme velmi pozitivní čísla. Nabíráme výrobní profese a už jsme zase přesáhli tisíc zaměstnanců," dodal David Dědič, šéf personálního oddělení strojírenské firmy Engel.

Podle Luďka Keista chce stát nově pomoci v exportu i firmám, které dosud výrobky do zahraničí nevyvážely. "My máme krajského exportního specialistu, což je kolegyně, která má kontakty na všechny zastupitelské úřady české republiky prostřednictvím ministerstva zahraničních věcí. Také je do toho zapojen Czech Trade a CzechInvest."

Další dobrou zprávou i pro jihočeské podniky je to, že evropské firmy se samy snaží začít znovu vyrábět některé produkty, aby se neopakovaly situace, kdy chyběly komponenty dodávané z jiných kontinentů. Ekonomice pomůže i další krok od státu, který nastínil ředitel Jihočeské hospodářské komory. "Stát teď vyhlásil podporu investicím, což je dobře, protože firmy v poslední době šetřily a neinvestovaly. Pokud dostanou firmy, například výrobní, peníze na investice, tak to podpoří firmy, které vyrábí stroje a zařízení, které budou mít co vyrábět a dodávat." Nejhůře je na tom obchod a služby, tam je situace přímo katastrofická. V celé republice za loňský rok přerušilo svoji činnost 100 tisíc živnostníků, v letošním roce už je to dalších 30 tisíc. Na jihu Čech jde především o podnikání v cestovním ruchu.

Autor: Eliška Piskačová

Související články

Budějovice gastroenterologické 2024

Budějovice gastroenterologické – tak se jmenuje sympozium, které se opět po roce uskutečnilo v krajském městě. I letos byla akce rozdělena na dvě části – první se konala přímo v českobudějovické nemocnici, zatímco samotný kongres probíhal v hotelu Cl...

Ve Vodňanech se rozpadla koalice

Ve Vodňanech se rozpadla koalice. Po odvolání místostarosty Milana Němečka, kterého zastupitelstvo zbavilo funkce kvůli údajnému nevhodnému vystupování a reprezentaci, rezignovali také další tři jeho spolustraníci a sdružení Vodňany 2022 opustilo koa...