Rekonstrukce otáčivého hlediště se o něco prodraží

Rekonstrukce otáčivého hlediště v zámecké zahradě v Českém Krumlově se chýlí ke konci. K poslednímu dubnu by stavební firma měla ukončit práce. Ty nakonec vyjdou městskou kasu o téměř milion dráž. A to kvůli památkářům.

 

ČESKÉ BUDĚJOVICE / ČESKÝ KRUMLOV - Původně se měla točna opravovat na etapy, aby rekonstrukce nezasahovala do programu Jihočeského divadla. Nakonec ale přišel koronavirus a město se rozhodlo nucené pauzy využít k provedení všech oprav najednou. „Opravuje se doslova od podlahy. Kromě podlahových stěrek se mění sedačky, až po elektrotechnické zařízení. Právě to bylo v rozpočtu nejdražší položkou.“ říká Juraj Thoma, náměstek českobudějovického primátora.

Město má na opravu vyčleněno pětadvacet milionů korun. Výběrové řízení vyhrála firma s cenou o téměř dva miliony nižší. Po začátku rekonstrukce se ale ukázal faktický stav hlediště, o kterém se předtím nemohlo vědět a kvůli kterému se stavba o něco prodraží. „Jde o to, že faktický stav objektu se zjistil až po zahájení prací a následném odkrytí zakrytých částí stavby. Oproti původnímu předpokladu se ale nejvíc prodraží přesunutí elektrozařízení, které žádal Národní památkový ústav. Jen to nás vyjde na 440 tisíc korun.“ dodává Thoma.

Stavební firma ale jinak jede podle harmonogramu.  Od 20.dubna už bude moci na otáčku souběžně s dělníky operovat i Jihočeské divadlo, o dalších deset dní později mají pak oficiálně být práce ukončeny, a hlediště se do rukou divadla vrátí kompletně. A co celá rekonstrukce znamená pro diváka? „Návštěvník si jistě všimne lepší akustiky, neboť jsme investovali i do zvukové aparatury. Díky novým sedačkám se mu bude pohodlněji sedět a zlepší se i jeho optický dojem z inscenace, protože součástí oprav byla i obměna světelného parku.“ láká náměstek k budoucí návštěvě hlediště. Pokud to pandemická situace dovolí, odehraje se letošní sezóna na otáčivém hledišti bez výraznějších omezení.

 

Autor: Petr Studenovský

Související články

Budějovice gastroenterologické 2024

Budějovice gastroenterologické – tak se jmenuje sympozium, které se opět po roce uskutečnilo v krajském městě. I letos byla akce rozdělena na dvě části – první se konala přímo v českobudějovické nemocnici, zatímco samotný kongres probíhal v hotelu Cl...

Ve Vodňanech se rozpadla koalice

Ve Vodňanech se rozpadla koalice. Po odvolání místostarosty Milana Němečka, kterého zastupitelstvo zbavilo funkce kvůli údajnému nevhodnému vystupování a reprezentaci, rezignovali také další tři jeho spolustraníci a sdružení Vodňany 2022 opustilo koa...