Úpadek cestovního ruchu na jihu Čech

Cestovní ruch na jihu Čech zaznamenal podle dat Českého statistického úřadu meziroční pokles o devadesát procent. V této době se takovému číslu nelze divit, koronavirus cestovní ruch prakticky zastavil. Turismus se ale pravděpodobně velmi brzy znovu rozjede.

JIHOČESKÝ KRAJ - Na úvod si dáme trochu čísel. Na jihu Čech se během prvního čtvrtletí ubytovalo přes 17 tisíc lidí. To je desetina počtu turistů, kteří k nám zavítali loni ve stejnou dobu. Počet hostů ze zahraničí spadl o 97%, čísla tuzemských návštěvníků spadla o 87%. „Propad pro mě osobně není nijak překvapivý, naopak mě překvapilo, že ta čísla nejsou ještě vyšší. Zachraňují to prakticky výhradně služební pobyty.“ říká ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu Jaromír Polášek.

Koronavirová krize má na cestovní ruch obrovské dopady. Nebudeme-li počítat mnohamilionové ztráty podnikatelů v tomto odvětví, nastává zásadní problém například s hledáním pracovních sil na letošní hlavní sezónu. „Bude to velmi obtížné. Lidé během pandemie odešli pracovat do jiných odvětví a jen těžko se budou vracet zpátky. Přes léto se určitě dají využít brigádníci, je ale potřeba přivést i zaměstnance pro práci mimo sezónu.“ upozorňuje Polášek.

24.května se v oblasti cestovního ruchu chystá velké rozvolňování. Asi nejdůležitějším bodem je obnovení sta procent kapacity ubytovacích zařízení. Samozřejmě za předpokladu, že hosté splní podobné podmínky, jako platí například na zahrádkách restaurací. „U hotelů a penzionů se ta opatření rozvolní, ale doprovodné služby, jako je wellness, bazény a další jsou stále zavřené. A to také majitelům tvoří část příjmů.“ říká Polášek.

Velký otazník zůstává také nad tím, zda budou Češi trávit dovolenou doma, nebo jestli vyrazí k moři. Závisí to hlavně na průchodnosti hranic směrem na jih. Pokud budou omezení malá, lidé do zahraničí zkrátka pojedou. Ředitel Jihočeské centrály ale i tak doufá, že alespoň část lidí bude pokračovat v trendu z loňského roku, a upřednostní krásy tuzemska před dovolenou u moře.

Autor: Petr Studenovský

Související články

Ve Vodňanech se rozpadla koalice

Ve Vodňanech se rozpadla koalice. Po odvolání místostarosty Milana Němečka, kterého zastupitelstvo zbavilo funkce kvůli údajnému nevhodnému vystupování a reprezentaci, rezignovali také další tři jeho spolustraníci a sdružení Vodňany 2022 opustilo koa...