V krokodýlí ZOO v Protivíně čekají přírůstky

V Krokodýlí ZOO v Protivíně čekají každým dnem nové přírůstky. Jestli se z vajíček krokodýli američtí opravdu vylíhnou, bude to obrovský úspěch. V celé Evropě se to totiž v zajetí ještě nikomu nepovedlo.

PROTIVÍN - Sedmnáctiletá krokodýlí slečna z Ekvádoru pohlavně dospěla a spářila se s padesátiletým krokodýlem Kubou. Výsledkem je jedenáct vajíček, o která se už teď starají ošetřovatelé. „My je sbíráme z kladiště, které je plné písku. Ona je tam zahrabe a my to vyhrabeme. Musíme se chránit sítí, protože ona si ta vajíčka hlídá. A potom je dáme do inkubátoru.“ říká ředitel Krokodýlí ZOO Protivín Miroslav Procházka.

Jestli se z vajíček vylíhnou samci nebo samičky záleží na teplotě v inkubátoru. Samci potřebují 32 stupňů a samičky ještě o půl stupně víc. „Protože krokodýli nemají pohlavní hormony, tak se to pohlaví určuje teplotou. My máme málo samců, takže hodně líhneme na samce. Ale i v tom inkubátoru na kluky se občas vloudí holka, to se může stát.“ doplňuje ředitel.

V inkubátoru je stálá teplota i správná vlhkost a to je všechno, co teď vajíčka potřebují. Z jedenácti je jich šest čistě bílých a právě z těch by se krokodýli mohli vylíhnout. „My to poznáme podle toho, že jsou celá bílá. Podle toho obalu, který se rozprostře na tom vajíčku během vývoje. Když je to vajíčko celý bílý a je těžký, tak to znamená, že tam ten krokodýl je.“ upřesňuje Procházka. Někdy se z vajec i ozývají. Vajíčka jsou v inkubátoru už čtyři měsíce, což je dost dlouhá doba. Jestli se z nich krokodýli opravdu vylíhnou, ukážou následující dny. Pokud se odchov povede, bude to poprvé, co se americký krokodýl vylíhl v Evropě. To se ještě nikomu nepovedlo.

V Protivíně mají ale ještě další dvě snůšky vajec. Obě pochází od kriticky ohrožených druhů krokodýlů. „První je kubánský krokodýl a potom filipínský. Jsou velice vzácní a naše ZOO je dominantou v chovu těchto zvířat v Evropě.“vysvětluje ředitel.

U těchto druhů je inkubační doba kratší, takže první krokodýli by mohli z vajíček vykouknout už za tři měsíce.

Autor: Lucie Mašková

Související články