Letní kina nesouhlasí s vládním omezením

Už za pár dní se otevřou brány českobudějovického letního kina Háječek. Jeho provozovatelé ale nesouhlasí se současnými opatřeními. Proto poslali vládě otevřený dopis s výzvou, do které se zapojila letní kina z celé republiky.

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Letní kina fungují jen zhruba tři měsíce v roce a to od června do srpna. Českobudějovický Háječek odstartuje sezónu už příští pátek, ale současná vládní opatření to provozovatelům značně komplikují. „Tím základním opatřením je samozřejmě nošení respirátorů, pravděpodobně se mu nevyhneme, aspoň pro začátek sezóny, uvidíme, jak to bude dál. A s čím trochu bojujeme a snažíme se to změnit, je zákaz konzumace v hledišti. To znamená mimo hlediště si můžete dát pivo, klobásu, cokoliv vás napadne, ale v hledišti se zatím zdá, že ne.“ říká Milan Pleva, marketingový manažer českobudějovického Letního kina Háječek.

Proto se provozovatelé Háječku rozhodli napsat vládě dopis s výzvou, do které se zapojilo dalších deset letních kin z celé republiky. Organizátorům petice vadí hlavně povinnost kontrolovat návštěvníky u vchodu. Ti se musí prokázat buď negativním testem, dokladem o očkování nebo o prodělaném Covidu. „V současné chvíli musíme kontrolovat testy u vchodu a ty musí být z laboratoře. Můžou to být antigenní i PCR testy, ale neplatí ty ze zaměstnání, ze školy a neplatí ani samotesty. My je můžeme u vchodu provádět, ale na druhou stranu si neumím představit, že by to byli diváci schopni v hojné míře podstoupit.“ doplňuje Milan Pleva.

Pořadatelé doufají, že vláda současná opatření přehodnotí a že si diváci užijí filmy i skvělou atmosféru bez zbytečných problémů.  Pro návštěvníky letos připravili i několik novinek. „Udělali jsme nultou řadu z lehátek. To znamená ti, co přijdou brzo, tak si budou moci do lehátek sednout. Budeme tady mít posezení, protože v zadní části bude nový gril. Budete sem moci dvě hodiny před filmem přijít na večeři.“ láká návštěvníky Pleva.

I když je v této chvíli kapacita kina omezená jen na polovinu, v Háječku může být až 650 lidí. I letos jsou pro ně připravené tématické večery. „Určitě vyzdvihnu v červnu Top Gun, bude to velký tématický večer v americkém duchu. A nalákám trošku na červenec. Dokázali jsme sehnat až z Francie práva dávat tady klasiku Četníka ze Saint Tropez. Bude to francouzský večer, trochu provance, francouzské víno, prostě to, co k létu patří.“ dodává manažer Háječku. V českobudějovickém letním kině uvidíte letos zhruba 35 filmů. Těšit se můžete i na koncerty nebo divadelní představení.

Autor: Lucie Mašková

Související články

Ukliďme Česko, ukliďme Budějovice

Už 6. dubna se po celé zemi rozběhne akce Ukliďme Česko. A uklízet se opět bude i v Českých Budějovicích, které se do tohoto projektu každoročně zapojují. Například loni uklízelo město více jak 250 dobrovolníků, kteří sesbírali celkem 2,5 tuny odpadk...