Letošní sezóna sklizně třešní vrcholí. Plody, které poničily prudké deště, začínají praskat a ovocnáři nabízejí jejich samosběr.

Kvůli nepříznivému počasí a prudkým dešťům začínají praskat plody třešní. Například odrůda kordia je letos světlejší, přesto jsou plody sladké a velké. Ovocnáři v těchto dnech nabízejí jejich samosběr, o který je velký zájem.

 

V třebanických sadech u Lhenic na Prachaticku noční prudký déšť opět poničil část úrody třešní. Plody odrůdy zvané Třešeň kordia začínají letos kvůli deštivému počasí brzy praskat, proto je nejvyšší čas na jejich sklizeň.

Plody třešně Kordia jsou velké, lesklé, karmínově červené až tmavočervené. Dužina je tuhá, navinule sladká, příjemně aromatická a má dobře barvící šťávu. Přestože jsou letos některé třešně kvůli počasí trochu světlejší, jejich chuť zůstává velmi sladká. Třešeň zvaná srdcovka je nejvíce vhodná na přímý konzum anebo do kompotů.

Na 15 hektarech ovocných sadů rostou stromy staré 20, 30 i 40 let, ale také nově vysazené, které jsou přizpůsobeny rostoucímu zájmu o samosběr. Sběrači tak nemusejí lézt do korun stromů po žebřících. Na zralé plody dosáhnou i ze země.

V Třebanicích jsou nyní rádi za každou pomocnou ruku při sběru zralých plodů, protože v současné době je čím dál těžší sehnat pracovité brigádníky. Proto je samosběr vítaný způsob sklizně, aby chutné ovoce zbytečně nepřišlo nazmar.

 

Autor: Kateřina Hálová

Související články

Budějovice gastroenterologické 2024

Budějovice gastroenterologické – tak se jmenuje sympozium, které se opět po roce uskutečnilo v krajském městě. I letos byla akce rozdělena na dvě části – první se konala přímo v českobudějovické nemocnici, zatímco samotný kongres probíhal v hotelu Cl...