Jihočeský kraj zřídí virtuální tržnici regionálních produktů. Cílem je dostat zdravé jihočeské potraviny na talíře dětí ve školních jídelnách.

Jihočeský kraj v rámci zahájení Země živitelky představil unikátní program, kterým chce zajistit zdravé stravování ve školních jídelnách a dostat k dětem co nejvíce jihočeských potravin. Zároveň má pomoci zemědělcům a potravinářům, kteří mají v dnešní době velké problémy s uplatněním na trhu. Virtuální tržnice regionálních produktů v kraji vznikne už letos na podzim.

Jižní Čechy - Jihočeský kraj je dlouhodobě v produkci lokálních potravin na špici. Na talíře našich školáků ve školních jídelnách se přitom stále ve velkém dostávají podprůměrné potraviny z druhého konce světa. Důvodem je podle ředitelky jihočeské agrární komory Hany Šťastné cena a velké problémy jihočeský potravinářů a zemědělců uplatnit se i na regionálním trhu.  „Zejména ti malí jsou vystaveni obrovskému tlaku na růst cen vstupů a z druhé strany krvácí, protože jsou tlačeni na velmi nízkou cenu toho svého zboží, které na tom trhu chtějí uplatnit.“ Jihočeský kraj proto teď přišel s unikátním řešením, jak těmto praktikám v co nejvyšší míře předejít.  „Chceme vytvořit takové virtuální tržiště, kde by mohli jakýkoliv producenti nabídnout těm školám ve svém okolí své produkty, a kde by se ty naše kuchařky z těch škol mohly podívat, že někdo nabízí jablka, jogurty, maso a podobně. Nemusel by to zprostředkovávat žádný velkoobchod, který ty producenty tlačí často do nesmyslných cen.  Chceme vytvořit takové jihočeské virtuální tržiště, díky kterému by se co nejvíce regionálních produktů dostávalo přímo do škol. Začneme našimi krajskými školami a budeme chtít oslovit i města a obce, aby se k tomu připojili. Ty školy budeme motivovat a oceníme ty, které budou odebírat nejvíce jihočeských produktů,“ vysvětluje svůj záměr jihočeský hejtman Martin Kuba /ODS/. „Pro každého ředitele by mělo být přirozenou prioritou vědět, jaké potraviny jdou na stůl jeho studentů. Já jako dlouholetý ředitel jsem to tak měl a vítám aktivitu Jihočeského kraje, který těm ředitelům, a těm konkrétním vedoucím jídelen touto technologií pomůže,“ doplňuje náměstek hejtmana pro oblast školství Pavel Klíma /TOP 09/. Projekt Jihočeského kraje o tom, jak co nejvíce propojit místní producenty potravin se školami i dalšími organizacemi si při čtvrteční návštěvě Země živitelky přišel poslechnout i ministr zemědělství Miroslav Toman spolu s premiérem Andrejem Babišem. „Tady ta iniciativa pana hejtmana Kuby je skvělá. Já jim držím palce a doufám, že uspějí, protože potom by to mohly převzít všechny kraje, protože my bychom měli přesvědčit naše občany, že je důležité, aby kupovali české potraviny, tím podpoříme sami sebe. My jsme od revoluce bohužel nešli tím směrem, říkali jsme si, že všechno dovezeme. To byla chyba, ale ještě je stále šance to napravit,“ hodnotí projekt Jihočeského kraje premiér Andrej Babiš /ANO/. Jihočeský kraj chce svou virtuální tržnici, která otevře i malým a středním podnikům cestu ke konečným spotřebitelům spustit co nejdříve. Školní jídelny, tak budou moci velmi snadno odebírat kvalitní regionální potraviny za rozumné ceny.

 

Autor: Petra Říhová

Související články

Ve Vodňanech se rozpadla koalice

Ve Vodňanech se rozpadla koalice. Po odvolání místostarosty Milana Němečka, kterého zastupitelstvo zbavilo funkce kvůli údajnému nevhodnému vystupování a reprezentaci, rezignovali také další tři jeho spolustraníci a sdružení Vodňany 2022 opustilo koa...