Letní plovárny ukončují sezónu předčasně

Provozovatelé jihočeských plováren a koupališť mají za sebou jednu z nejhorších sezón za poslední roky. Návštěvnost klesla o několik tisíc lidí. Na vině je nejen počasí, ale i vládní opatření spojená s pandemií covidu.

JIHOČESKÝ KRAJ - Letošní proměnlivé počasí přidělalo vrásky provozovatelům jihočeských plováren. Ti totiž zaznamenali velký propad v návštěvnosti. Ve srovnání s posledními roky klesla o několik tisíc lidí. „Jsme na slabý půlce toho, co jsme, co se týče počtu návštěvníků, byli schopni přivítat, když bylo dobrý počasí. Teď jsme měli zhruba 21 tisíc lidí za ty tři měsíce, takže půlku. Při tom dobrým roce míváme přes 40 tisíc lidí.“ říká ředitel Sportovních zařízení města České Budějovice Tomáš Novák. A nespokojený s letošním létem je i starosta Borovan. Také na místní přírodní koupaliště totiž přišlo mnohem méně návštěvníků než v minulých letech. „Letošní sezónu našeho koupaliště považuji za jednu z nejhorších sezón, co se týče počasí a s tím souvisí i návštěvnost. V průměru se pohybujeme okolo 16, 17 tisíc návštěvníků za sezonu a v letošním roce jsme na necelých 12 tisících, takže je to opravdu propadák.“ dodává starosta Borovan Petr Jenkner.

I když začátek sezóny vůbec nevypadal špatně a některé plovárny otevřely dokonce dřív než měly, srpen je teplotně hodně podprůměrný. „Otevírali jsem na začátku června, ale tam je to ovlivněné tím, že lidi chodí do práce, ještě nemají dovolené, děti chodí do školy, takže červen byl slabší, červenec jakžtakž, no a srpen – to vidíte sami.“ říká Tomáš Novák.

Podle provozovatelů ale stojí za malou návštěvností i vládní opatření spojená s pandemií covidu. Každý návštěvník se totiž musel prokázat dokladem o bezinfekčnosti. „Otáčeli se lidi na pokladně, když jsme po nich chtěli to, co nám nařizují mimořádná opatření. Takže i ta mimořádná opatření na to vliv měla.“ doplňuje Novák.

Kvůli špatnému počasí už jsou některá koupaliště pro letošní rok zavřená. Například českobudějovická letní plovárna většinou funguje až do poloviny září, ani tady už si ale letos nezaplavete. „Předpověď není úplně ideální, takže jsme prostě zavřeli. Než mít otevřenou letní plovárnu, která bude prázdná, to nemá smysl. Takže provoz letní plovárny už jsme letos ukončili.“ uzavírá ředitel Sportovních zařízení města České Budějovice.

O předčasném ukončení sezóny uvažují i další jihočeská koupaliště. Podle předpovědi to totiž vypadá, že i začátek září bude ve znamení deště a nízkých teplot.

Autor: Lucie Mašková

Související články

Ukliďme Česko, ukliďme Budějovice

Už 6. dubna se po celé zemi rozběhne akce Ukliďme Česko. A uklízet se opět bude i v Českých Budějovicích, které se do tohoto projektu každoročně zapojují. Například loni uklízelo město více jak 250 dobrovolníků, kteří sesbírali celkem 2,5 tuny odpadk...