Letošní sklizeň se výrazně opozdila

Jihočeské zemědělce letos potrápilo počasí. Kvůli deštivým dnům na konci srpna nemohli vyrazit s technikou na pole. Ta byla totiž úplně podmáčená. I když obvykle už mívají v těchto dnech sklizeno, letos mají na polích ještě část úrody.

Letošní deštivé počasí zbrzdilo sklizeň na jihu Čech až o několik týdnů. „Tradičně se na Země živitelce slaví národní dožínky, což se letos úplně nepovedlo. Ten konec srpna byl opravdu velmi deštivý a na zdejší poměry i chladný. Nicméně v tuto chvíli zbývá na jihočeských polích kolem šesti procent obilovin. Pokud vydrží babí léto, tak snad bude do konce týdne všechno pod střechou.“ říká ředitelka Regionální agrární komory Jihočeského kraje Hana Šťastná.

I když za normálních okolností už by měli zemědělci v těchto dnech hodnotit sklizené obilí, letos mají ještě část úrody na polích. Její kvalita se tak zhoršuje. „Po tom deštivém období ta kvalita klesá. Nedá se čekat, že by ty obiloviny teď vykazovaly potravinářskou kvalitu. Navíc se sklizeň prodražuje, protože rostou náklady na dosoušení, na organizaci žní v těžším terénu.“ dodává ředitelka.

Někteří zemědělci se bojí i toho, že kvůli opožděným žním nestihnou včas zasít. „Zemědělci jsou mírně ve stresu - ti, co hospodaří na těch těžších, mokřejších půdách. Ale předpokládám, že všichni stihnou zasít včas. Snad budou mít i příznivé počasí, aby ozimy úspěšně přežily zimu.“doplňuje Hana Šťastná.

Letošní žně ovlivnil kromě špatného počasí i nedostatek pracovníků v zemědělství. Družstva tak marně shání lidi, kteří by jim se sklizní pomohli. „Máme informace, že to podniky řeší dost kuriózně, ale zemědělci jsou velmi schopní. V některých podnicích tak třeba na sklízecí mlátičky usedali za volant hasiči. V jednom zelinářském podniku sklízí třeba vězni.“ upřesňuje ředitelka.

Zemědělské podniky se letos potýkají i se stále se zvyšující cenou materiálů. Ať už jde o železo nebo elektroniku, která je v dnešní době téměř v každém stroji. „Určitě je pocítily i zemědělské podniky, když se rozbily sklízecí mlátičky nebo traktory. Skoro neřešitelné je sehnat náhradní díly. Pokud vím, tak čekací doba na nový traktor je i více než rok.“ dodává Hana Šťastná. Podle odborníků se tak budeme muset připravit na to, že poroste i cena potravin.

Autor: Petr Studenovský

Související články

Budějovice gastroenterologické 2024

Budějovice gastroenterologické – tak se jmenuje sympozium, které se opět po roce uskutečnilo v krajském městě. I letos byla akce rozdělena na dvě části – první se konala přímo v českobudějovické nemocnici, zatímco samotný kongres probíhal v hotelu Cl...