Jihočeská krematoria jsou vytížená

Veřejností se šíří informace, že jihočeská krematoria jsou aktuálně maximálně vytížená. Přestože počet úmrtí pacientů s covidem opět vzrostl a na jihu Čech zemřelo od počátku pandemie už 1937 lidí, situace v pohřebních službách s tím zcela nesouvisí.

Ve středu v jihočeském kraji zemřelo pět lidí s covidem, z toho na Táborsku dva lidé a na Českobudějovicku jeden. Rostoucí počet žehů v táborském krematoriu s covidem však nesouvisí. „Každoročně v období mezi Dušičkami a před Vánoci bývá úmrtnost větší, nevíme z jakého důvodu. Bývá to tak vždycky. Jestli se na tom podepsal covid u nás nepociťujeme zatím,“ říká Marika Zrůstová, asistentka ředitele Pohřebního a kremačního ústavu Melich Tábor.

Podle zaměstnanců pohřebního ústavu je situace oproti stejnému období loňského roku příznivější. Jak potvrzuje také Ondřej Zelenka, vedoucí pietních služeb Pohřebního ústavu města České Budějovice: „ Když porovnáme listopad 2020 a listopad 2021, tak v letošním roce jsme byli na 85% žehu oproti minulému roku.“

V táborském kremačním ústavu mají v provozu jednu pec s kapacitou 24 žehů denně. Počet úmrtí zatím kapacitu nepřekročil. Kapacita českobudějovického krematoria je sice naplněna, ale ani zde není situace kritická. „Jsme právě na maximální kapacitě té jedné kremační pece, což je zhruba 16 – 18 žehů denně. Až zprovozníme i pec druhou, tak bychom se mohli dostat klidně na 30 žehů, ale sami doufáme, že až na tohle číslo se nedostaneme,“ věří Ondřej Zelenka.

Stav v krematoriu v souvislosti s coronavirem dokresluje statistika, kterou zaměstnanci provádí. Ve středu proběhlo 16 kremací, z nichž 6 lidí zemřelo s covidem. V Táboře tato data nezaznamenávají. Covid do statistik nezasahuje, ale situaci komplikuje nepřímo, a to absencí nemocného personálu. „Situaci nám nejvíce komplikuje počet zaměstnanců, nařízených izolací a karantén, takže jedeme na naše maximální kapacity personální,“ vysvětluje Ondřej Zelenka.

Ve středu obdrželo českobudějovické krematorium pokyn od krizového štábu, který by v případě zhoršené situace koordinoval provoz jednotlivých krematorií.

Autor: Kateřina Hálová

Související články