Místo tradiční Hornoplánské brusle uspořádali místní první ročník zimních her

Že je potřeba v těžkých dnech alespoň na okamžik přijít na jiné myšlenky, radovat se z krásného počasí a přitom si trochu zasportovat, na to přišli pořadatelé Hornoplánských zimních her. Místo tradičního bruslařského závodu se zde v neděli konalo zábavné soutěžní odpoledne pro celé rodiny.

 

Nedělní odpoledne na pláži v Horní Plané patřilo všem, kdo si chtěli zasportovat v netradičních disciplínách a především se pobavit. „My jsme dělali takovou tradiční akci, které se jmenovala Hornoplánská brusle, byla velmi populární, dělali jsme právě na přelomu února března,“ říká starosta Horní Plané Jiří Hůlka.

Jenže klimatické podmínky už pátým rokem neumožňují tuto tradiční soutěž pořádat. Protože ani letos Lipno dostatečně nezamrzlo, rozhodli se pořadatelé oblíbený závod nahradit.

Takže jsme na základě toho vymysleli první ročník Hornoplánských zimních her. Jsou určeny jak pro rodiny s dětmi, tak pro děti, ženy nebo pro muže, zkrátka i pro jednotlivce,“ vysvětluje ředitelka KIC Horní Planá Lucie Roubínová, která vymyslela většinu nevšedních disciplín.

Aby se retro závody mohly uskutečnit, zapojili se do přípravy také dobrovolníci z Horní Plané a hasiči z Perneku.

Pro rodiny byl připraven na příklad závod na saních po písku, pro děti vázání historických bruslí, pro ženy dřepy s plným hrncem vody a muži museli stát po kolena ve studené vodě, k čemuž se odhodlal pouze jediný odvážný soutěžící. „Muži a ženy mají, co jsme doposud viděli, opravdu nejvtipnější disciplínu, a to je běh ve starých šumavských mejšlácích, což jsou dřevěné pantofle, s kožichem a ještě u toho musí kroutit opravdu echtovní kabelkou,“ popisuje s úsměvem Lucie Roubínová.

Na čtyři stovky soutěžících si odneslo symbolické výhry, ale především veselé zážitky.

 

Autor: Kateřina Hálová

Související články