Děti se otužují ve škole

Otužování se stalo za posledních pár let obrovským hitem. A s dobou jde i Základní škola ve Svatém Janu nad Malší, která do otužování zapojila nejen děti, ale i celý učitelský sbor.

ČESKOBUDĚJOVICKO - Jakmile skončí druhá vyučovací hodina, na Základní škole ve Svatém Janu nad Malší se začne dít něco velmi neobvyklého. „ Převlečeme se do šortek a triček s krátkým rukávem, vyběhneme před školu, dáme si rozcvičku ve svižnějším tempu. Oběhneme školu, faru a kostel. Na návsi si dáme slalom, vyběhneme třikrát kostelní schody a vracíme se do školy.“ říká učitelka ZŠ Svatý Jan nad Malší Lenka Vítů.

Děti se tu otužují od začátku školního roku každý den za jakéhokoli počasí. Celá akce trvá zhruba sedm minut. Paní učitelky jdou samozřejmě příkladem a běhají také. „Není to pokaždé stejné. Někdy vyběhneme dozadu na hřiště, dáme si překážkovou dráhu, rychlou rozcvičku, když byl sníh, tak jsme se v něm vyváleli, zkoulovali jsme se, to děti bavilo nejvíc.“ dodává učitelka.

Otužování má podle odborníků skvělý vliv na posílení imunity a to potvrzují i na místní ZŠ. Děti nejsou nemocné a navíc se naučí rychle převlékat. A ještě k tomu je to opravdu baví. „Myslím si, že to velmi prospívá celkově jejich organismu, fyzické kondici a důležité je to, že to děti baví, mají radost z toho pohybu a hrozně se na to těší.“ doplňuje Lenka Vítů.

Když děti přiběhnou zpátky do školy, převlečou se a za odměnu na ně čeká zdravá svačina. Při vyučování jsou pak mnohem aktivnější a mají lepší náladu. Do otužování se zapojila i starostka obce. „Já to samozřejmě vítám, protože si myslím, že v dnešní době je pohyb dětí důležitý a když se pro to nadchly i paní učitelky, tak proč ne. Podporuju to a líbí se mi to moc. I já jsem běžela, ale pak na mě zapomínali, běželi moc rychle a zapomněli si mě vyzvednout, takže už jsem skončila.“ říká se smíchem starostka obce Růžena Balláková.

Děti budou v tričku a kraťasech běhat na návsi každé ráno až do konce školního roku. A už teď je jasné, že hned po letních prázdninách budou v otužování pokračovat.

Autor: Lucie Mašková

Související články

Ve Vodňanech se rozpadla koalice

Ve Vodňanech se rozpadla koalice. Po odvolání místostarosty Milana Němečka, kterého zastupitelstvo zbavilo funkce kvůli údajnému nevhodnému vystupování a reprezentaci, rezignovali také další tři jeho spolustraníci a sdružení Vodňany 2022 opustilo koa...