Trenéři fotbalové mládeže nedostali už čtvrt roku zaplaceno

Mládežnická akademie českobudějovického prvoligového fotbalového klubu Dynamo přijde o podporu Jihočeského kraje. Nelíbí se mu totiž, že klub nepřehledně hospodaří s penězi.

Jihočeský kraj dočasně zastaví financování mládežnického klubu fotbalového Dynama České Budějovice. A to kvůli špatnému hospodaření s penězi. Kraji se nelíbí především to, že chybí peníze pro trenéry mládeže.

"Dostala se ke mně jako hejtmanovi a zastupiteli Českých Budějovic informace, že ve fotbalové akademii Dynama nemají od ledna trenéři zaplacené výplaty. Tuto informaci jsem si ověřil a musím bohužel potvrdit, že je pravdivá. Tohle je pro mě naprosto nepřijatelné. Financování akademie probíhá v naprosté většině z veřejných peněz a významný podíl na tom má Jihočeský kraj. Většina trenérů jsou mladí lidé, kteří mají své rodiny a potřebují je nějak živit," uvedl pro ČTK hejtman Martin Kuba.

Jihočeskému kraji vadí, že nemůže efektivně kontrolovat peníze, které do mládežnické akademie fotbalového klubu Dynamo České Budějovice uvolňuje. Podle jihočeského hejtmana Martina Kuby je hospodaření akademie neprůhledné. Kraj ročně uvolňuje na chod akademie tři miliony korun.

Akademie českobudějovického Dynama nepatří do struktury akciové společnosti fotbalového Dynama. Náplní akademie je vychovávat hráče zejména pro prvoligový klub. "Vedle kraje na akademii přispívají dotačními prostředky Fotbalové asociace (FAČR), město České Budějovice a také rodiče sportujících dětí svými příspěvky," uvedl Kuba. Podle něj kraj nepodpoří akademii do té doby, než bude mít své zástupce v dozorčí radě a bude moci finance kontrolovat. "A poslední podmínkou bude, aby peníze z prodeje hráče, který byl vychován s velkou podporou veřejných prostředků všech Jihočechů a přichází do profesionálních týmů, se z velké části vracely do podpory dalších mladých hráčů. Tam patří a odmítám, aby končily na platech hráčů v A týmech jako akciových společnostech nebo u agentů," uvedl Kuba.

Reakci fotbalového klubu Dynamo České Budějovice se zatím ČTK nepodařilo získat.

Autor: Kateřina Hálová

Související články

Budějovice gastroenterologické 2024

Budějovice gastroenterologické – tak se jmenuje sympozium, které se opět po roce uskutečnilo v krajském městě. I letos byla akce rozdělena na dvě části – první se konala přímo v českobudějovické nemocnici, zatímco samotný kongres probíhal v hotelu Cl...

Ve Vodňanech se rozpadla koalice

Ve Vodňanech se rozpadla koalice. Po odvolání místostarosty Milana Němečka, kterého zastupitelstvo zbavilo funkce kvůli údajnému nevhodnému vystupování a reprezentaci, rezignovali také další tři jeho spolustraníci a sdružení Vodňany 2022 opustilo koa...