Hasičská krajská soutěž ve vyprošťování

35 hasičů v sedmi družstvech poměřilo síly v krajské soutěži ve vyprošťování osob z havarovaných vozidel, která se konala ve středu v druhém největším jihočeském městě.

 

Ve středu 25. května pořádal Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje Krajskou soutěž ve vyprošťování u dopravních nehod. Po 15 letech se klání uskutečnilo v Táboře. Na pomyslnou startovní čáru se postavilo 7 družstev. Na parkovišti u táborského zimního stadionu se dopoledne sešly týmy ze všech sedmi územních odborů Jihočeského kraje, aby poměřily své síly v soutěži ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel.

„Každé družstvo má jiný scénář, ten scénář se vždycky postaví tak, že to družstvo ho nevidí, je schováno ve stanu a vybíhají k tomu vyprošťování, jako kdyby přijeli k nehodě a neměli čas se dopředu připravit, na tu nehodu, jak vypadá," říká ředitel HZS Jihočeského kraje Lubomír Bureš.

Každé družstvo sestává z jednoho velitele a čtyř členů. Velitel určuje taktiku samotného vyproštění. O nejlepším výsledku rozhoduje více činitelů. Nejenom rychlost vyproštění, která samozřejmě hraje velkou roli, ale rozhodčí hodnotí také zdravovědu, taktiku zásahu, protipožární opatření nebo technická opatření. „Je to nácvik na dopravní nehody, které potkáváme bohužel denně na silnicích. Tak kluci prověřují své znalosti, které nabyli,“ vysvětlil Bureš, který zároveň vyzdvihl náročnou práci hasičských záchranářů. 

Soutěž ve vyprošťování byla atraktivní nejen pro soutěžící, ale i pro publikum. Jedná se o vrchol hasičské práce, kde se snoubí mužská síla a manipulace s těžkým nářadím, s dovednostmi jako zručnost, velení, rychlé rozhodování, hodnocení situace nebo znalost zdravovědy.

Autor: Kateřina Hálová

Související články

Ve Vodňanech se rozpadla koalice

Ve Vodňanech se rozpadla koalice. Po odvolání místostarosty Milana Němečka, kterého zastupitelstvo zbavilo funkce kvůli údajnému nevhodnému vystupování a reprezentaci, rezignovali také další tři jeho spolustraníci a sdružení Vodňany 2022 opustilo koa...