Úhyn zvířat v ZOO Hluboká kvůli návštěvníkům

V Jihočeské zoologické zahradě v Hluboké nad Vltavou museli ošetřovatelé řešit další úhyn zvířat kvůli nepoučeným návštěvníkům. Tentokrát stálo nevhodné krmení život dva berany.

Přestože problematiku nevyžádaného krmení zvířat cizími lidmi řeší média pravidelně, najdou se v zoologických zahradách návštěvníci, kteří tato pravidla nerespektují. Poslední případ úhynu zvířat v ZOO kvůli návštěvníkům se týká Jihočeské zoologické zahrady v Hluboké nad Vltavou. Během dvou dnů v uplynulém týdnu uhynuly v ZOO dva berani. "Zřejmě dostaly nějaký rohlík, nějakou sušenku, nevíme. Těm zvířatům to nevhodné krmení může způsobit velmi těžké zdravotní problémy, bolesti břicha, zácpu, následně průjmy a v neposlední řadě až ten úhyn," vysvětluje zoolog Jihočeská ZOO Hluboká nad Vltavou Markéta Jariabková.

Ošetřovatelé bojovali o záchranu života těchto dvou zvířat několik dní. Zvířata, která jsou zvyklá přijímat od ošetřovatelů potravu, si od návštěvníků také rádi vezmou. Nedokáží ale rozpoznat, jestli je krmení vhodné, ani jeho množství. Když už mají lidé potřebu zvířata krmit, měli by podle ošetřovatelů využít pouze speciální granule. Krmivo, které si lidé mohou koupit, je vyjmuté z krmné denní dávky a když dojde, neměli by návštěvníci rozhodně přikrmovat kozy ve výběhu něčím jiným. Přestože jsou po celém areálu zoo cedule, které na tuto problematiku upozorňují, lidé jsou vůči nim lhostejní.

Zvířatům přitom ublíží nejen sladké věci a pečivo, ale i nadmíra zeleniny nebo ovoce, například jablek. Často se také stává, že zvířata sama vytrhnou neopatrnému dítěti z ruky igelitový sáček a na neštěstí je zaděláno. Na vině jsou ale vždy rodiče, kteří by o tom měli s dětmi mluvit. Jediná zvířata, která se v ZOO Hluboká krmit smí, jsou kozy a kapři.

Aktuální případ úhynu zvířat není bohužel ojedinělý. "Je to už několikátý případ. V roce 2013 nám lidi dokonce nakrmili losa. Ta bohužel uhynula ta samice a při pitvě jsme zjistila, že ještě byla březí," potvrzuje Markéta Jariabková. Obdobným případem z února loňského roku je také úhyn velblouda v Safari parku Hluboká u Borovan. Toho stála život pravděpodobně pouhá kostka cukru.

Autor: Kateřina Hálová

Související články

Budějovice gastroenterologické 2024

Budějovice gastroenterologické – tak se jmenuje sympozium, které se opět po roce uskutečnilo v krajském městě. I letos byla akce rozdělena na dvě části – první se konala přímo v českobudějovické nemocnici, zatímco samotný kongres probíhal v hotelu Cl...

Ve Vodňanech se rozpadla koalice

Ve Vodňanech se rozpadla koalice. Po odvolání místostarosty Milana Němečka, kterého zastupitelstvo zbavilo funkce kvůli údajnému nevhodnému vystupování a reprezentaci, rezignovali také další tři jeho spolustraníci a sdružení Vodňany 2022 opustilo koa...