Covid nezmizel

Jihočeští hygienici zaznamenávají v současné době vyšší výskyt nákazy covid 19 v populaci než ve stejném období loňského roku.

 

Krajská hygienická stanice Jihočeského kraje eviduje zvýšený počet případů výskytu nemoci covid 19 na jihu Čech. Bez jakýchkoli opatření se epidemiologové obávají razantní podzimní vlny.

Při porovnání dat z loňského a předloňského období epidemiologové zjišťují, že loňské léto bylo z hlediska výskytu covidu klidnější. Oproti tomu letošní letní měsíce zaznamenala Krajská hygienická stanice Jihočeského kraje významný nárůst výskytu nemoci covid-19 v populaci. "Vloni jsme měli tak jednotkový během jednoho dne, teď máme stovkový a samozřejmě těch důvodů se nabízí několik," vysvětuje ředitelka KHS Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová. Jev může ovlivňovat více faktorů, mezi nimi i to, že hygienici v současné době cíleně nevyhledávají pozitivní případy a osoby, které jsou v kontaktu s pozitivními nositeli se nedávají do karantény. Stále platí, že covid je závažné onemocnění, na které lidé umírají." My máme hlášená denně úmrtí na covid, a proto je třeba vyhodnocovat rizika, udělat všechna opatření tak, abychom zabránili přenosu," dodává Kotrbová.

Po zkušenostech s vlivem očkování na průběh nemoci doporučují odborníci, chceme-li využít takto získaných protilátek, očkování vhodně načasovat. "Protože my už vidíme, že...jak pro prodělání tak po očkování se může vyskytnout znova onemocnění, a proto je třeba vždycky vhodně načasovat očkování. Osobně bych doporučila teď tu podzimní vlnu ochránit očkováním koncem září," radí ředitelka Kotrbová.

Hygienici apelují na všechny, kdo mají jakékoliv respirační onemocnění, aby zůstali několik dní v klidu a izolaci. Lidé, kteří navíc vědí, že byli v kontaktu s covidem nakaženou osobou, aby byli ohleduplní a nešířili nákazu dál.

Autor: Kateřina Hálová

Související články

Ukliďme Česko, ukliďme Budějovice

Už 6. dubna se po celé zemi rozběhne akce Ukliďme Česko. A uklízet se opět bude i v Českých Budějovicích, které se do tohoto projektu každoročně zapojují. Například loni uklízelo město více jak 250 dobrovolníků, kteří sesbírali celkem 2,5 tuny odpadk...