Přibývá internetových podvodů

V jižních Čechách přibývá lidí, kteří se nechají napálit internetovými podvodníky. Další dva takové případy aktuálně vyšetřují jihočeští kriminalisté, oběti dohromady přišly o více než sto tisíc korun.

Podle policistů dělají lidé stále stejné chyby, kdy otevřou zaslaný odkaz a vyplní své přístupové údaje. Naletěla i devatenáctiletá dívka ze Strakonic, která na portálu Vinted nabízela oblečení na prodej. Ozval se jí ale falešný zájemce a na její telefon přišla sms s oznámením, že kupující provedl platbu s odkazem na stránku Vinted. Odkaz byl ale falešný, dívka nic nepoznala a vyplnila požadovaný formulář včetně údajů o platební kartě a internetovém bankovnictví. Místo peněz za oblečení jí ale odešlo třicet tisíc korun. Podobnou zkušenost má i padesátiletá žena z Prachaticka, ta zase uvěřila výhodnému obchodování s kryptoměnami a přišla o čtyřiačtyřicet tisíc korun.

 

Autor: Petr Studenovský

Související články

Ukliďme Česko, ukliďme Budějovice

Už 6. dubna se po celé zemi rozběhne akce Ukliďme Česko. A uklízet se opět bude i v Českých Budějovicích, které se do tohoto projektu každoročně zapojují. Například loni uklízelo město více jak 250 dobrovolníků, kteří sesbírali celkem 2,5 tuny odpadk...