V Jihočeském muzeu začala tradiční vánoční výstava

Na vánoční výstavě v Jihočeském muzeu se přenesete do dob našich předků a připomenete si, jak se vánoční svátky slavily hlavně na venkově. V rámci expozice jsou připravené i různé doprovodné akce - například ukázky lidových řemesel a to přímo ve výstavním sále muzea.

Ta pravá vánoční atmosféra na Vás v těchto dnech dýchne v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích. 25. listopadu tu totiž začala tradiční vánoční výstava. Letos se přeneseme do dob našich předků. „Přenesli jsme se do doby tak zhruba před sto lety a z té ukazujeme předměty, které se dochovaly v našich sbírkách. Myslím si, že taková věc, která se v mnoha muzeích nezachovala, jsou rorátní svíce. Jsou to svíce umotané z voskového drátu a lidé si díky nim svítili do zpěvníčků koled.“ říká garant výstavy Václav Holas.

Návštěvníci si tu připomenou, že Vánoce nejsou jen o dárcích, ale že se k tomuto období váží i různé tradice z oblasti stravování, hudby, věštění nebo zdobení našich domovů. Mezi unikáty výstavy patří například pohyblivý betlém. „Na ten jsme také pyšní. Vystavili jsme ho po delší době, protože ho naši šikovní konzervátoři dali teď dohromady. Je to mechanický betlém, postavičky se tu hýbou, nějaké prvky jsou světelné a dětem se opravdu líbí.“ dodává garant výstavy.

Malým návštěvníkům se líbí třeba i malý kurník, který je na výstavě nainstalovaný. Když si na něj zaklepete, ozve se buď slepice nebo kohout - kokrhání znamená, že vás do roka čeká svatba. Výstava ale nabízí také různé doprovodné akce. Připravené je třeba tradiční zpívání vánočních koled na schodech muzea nebo ukázky lidových řemesel. „Zájemci si tu budou moci vyrábět třeba vánoční dekorace nebo 3. 12. figurky z taženého skla. Poté je tu výroba hraček nebo fanfrnochů. Ten program je opravdu pestrý, každý týden je tu nějaká akce s lidovými tvůrci.“ upřesňuje Václav Holas.

Užít si vánoční atmosféru můžete v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích až do 2. ledna.

Autor: Lucie Mašková

Související články

Budějovice gastroenterologické 2024

Budějovice gastroenterologické – tak se jmenuje sympozium, které se opět po roce uskutečnilo v krajském městě. I letos byla akce rozdělena na dvě části – první se konala přímo v českobudějovické nemocnici, zatímco samotný kongres probíhal v hotelu Cl...

Ve Vodňanech se rozpadla koalice

Ve Vodňanech se rozpadla koalice. Po odvolání místostarosty Milana Němečka, kterého zastupitelstvo zbavilo funkce kvůli údajnému nevhodnému vystupování a reprezentaci, rezignovali také další tři jeho spolustraníci a sdružení Vodňany 2022 opustilo koa...