Dokument Novobystřicko ve stínu války

Dvoudílný dokument s názvem Novobystřicko ve stínu války se promítal v českobudějovickém biografu Kotva. Archeologové Jihočeské univerzity v něm pátrají po osudech lidí v době, kdy končila druhá světová válka. Film jste mohli vidět v našem vysílání a chystají se i další projekce.

 

První část dokumentu Novobystřicko ve stínu války se věnuje archeologickému výzkumu u obce Blato a pamětníkům období druhé světové války. Ta druhá část ukazuje rok 1945, kdy přes toto území prošlo mnoho lidí i vojáků různých národností.

"Nejdříve to měl být dokument čistě o pamětnících, ale jak jsme natáčeli, tak se to pak rozšířilo o ten praktický archeologický výzkum. Pak už šlo jen o správné poskládání informací, aby to bylo pro diváka co nejpřehlednější," popsal natáčení Ondřej Adler, režisér a scénárista dokumentu Novobystřicko ve stínu války.

A to se podařilo, lidé byli nadšení jak z premiéry dokumentu v rakouské obci Reingers tak z promítání v biografu Kotva v Českých Budějovicích. Přišli i ti, kteří Novobystřicko znají. Odkryté hroby patřili německým civilistům, kteří utíkali do Rakouska.

"My jsme se toho báli, protože toto téma je ještě mladé, a lidé se o tom bojí mluvit. Byli jsme překvapení, že i ti pamětníci byli ochotní se otevřít a mluvit a vyprávět ten příběh. I když někteří samozřejmě také ne, báli se," řekl Karel Novák, producent dokumentu Novobystřicko ve stínu války.

Na projektu pracovalo kromě filmařů také spousta odborníků, archeologů a historiků Jihočeské univerzity. Výstava putuje po městech a obcí a na ní navazují další akce. Novobystřicko ve stínu války podporují Nová Bystřice i již zmíněná obec Reingers.

"Tady ještě nejsou potvrzené data, ale minimálně bude zase série přednášek, kterých se zhostím já a pánové se určitě chystají film představit na festivalech a také při dalších lokacích," popsal další akce Tomáš Pancíř, archeolog Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Cílem tohoto projektu je poučení z minulosti, aby se válečné hrůzy už nikdy neopakovaly. 

 

 

Autor: Eliška Piskačová

Související články

Ukliďme Česko, ukliďme Budějovice

Už 6. dubna se po celé zemi rozběhne akce Ukliďme Česko. A uklízet se opět bude i v Českých Budějovicích, které se do tohoto projektu každoročně zapojují. Například loni uklízelo město více jak 250 dobrovolníků, kteří sesbírali celkem 2,5 tuny odpadk...