Prvními mláďaty roku 2023 se na jihu Čech stali dva kozlíci

ZOO Tábor představila první mláďata roku 2023. Jde o dvě malá kůzlata, která se tu narodila 19. ledna. Jen pár dní staří kozlíci jsou teď i s maminkou v teple v zázemí zoologické zahrady, kde si užívají pozornosti ošetřovatelů.

ZOO Tábor se už 19. ledna dočkala prvních mláďat letošního roku. Jde o teď už jedenáctidenní kůzlata kozy holandské zakrslé. „Zpravidla bývají porody u koz bezproblémové, ale vždycky je třeba kontrolovat a hlídat, jestli nebude nějaký problém. V tom případě musíme určitě koze pomoci, aby na to nebyla sama. Jako máma je taková ne úplně zodpovědná, nechává si ty kozlíky růst dalo by se říci po svém. Spíš si jich moc nevšímá a dává jim jen tu nejzákladnější péči v podobě kojení a podobně.“ říká kurátorka kopytníků v ZOO Tábor Jana Vosátková.

Na to, že je kůzlatům jen pár dní, jsou velmi zvídavá, hravá a dokonce už se vydávají i na průzkum svého okolí. „Kozlíci jsou akční, už se začínají docela otrkávat a nebojí se nás, takže je s nimi i dobrá manipulace. Teď jsou první dva měsíce závislí hlavně na kozím mléce, pak začnou pomalinku přijímat tvrdou stravu, začnou ochutnávat seno, granule nebo třeba pochutiny, co jim dáváme, jako je mrkev nebo jablko. Nicméně už i teď ochutnávají, zkouší, napodobujou svojí maminku, ale vždycky to vyplivnou.“ upřesňuje Jana Vosátková.

Teď jsou roztomilá kůzlata se svou maminkou v teple v zázemí zoologické zahrady. Tam za nimi chodí ošetřovatelé z celé ZOO, kteří je občas vypustí i na krátkou procházku. Kozlíci mají ale specifický styl skákání. „Je to takový jejich instinkt, protože jak jsou maličký, tak ještě nemají pořádně vyvinutou tu svalovou hmotu a nějak jí musí nabrat. Takže skáčou třeba na místě a dělají různé skopičinky. Tak je to z toho důvodu, aby dobře rostli a aby se jim osvalilo tělíčko.“ dodává kurátorka kopytníků.

Až bude teplo, tak se mláďata pustí do venkovního výběhu k ostatním kozám. Návštěvníci je tak uvidí pravděpodobně už koncem března nebo začátkem dubna.

Autor: Lucie Mašková

Související články

Ve Vodňanech se rozpadla koalice

Ve Vodňanech se rozpadla koalice. Po odvolání místostarosty Milana Němečka, kterého zastupitelstvo zbavilo funkce kvůli údajnému nevhodnému vystupování a reprezentaci, rezignovali také další tři jeho spolustraníci a sdružení Vodňany 2022 opustilo koa...