Jihočeské divadlo představilo premiéry

Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích představilo premiéry, které diváci uvidí v následujících měsících. Těšit se můžete na balet, špionážní thriller nebo hru o fiktivním setkání dvou skutečných lidí.

Už tuto sobotu se v českobudějovickém Metropolu uskuteční první letošní premiéra Jihočeského divadla. Jde o balet Popelka, což je jedno z nejznámějších a nejhranějších baletních představení. „Já jsem velice rád, že moje pozvání přijal Petr Zuska, choreograf a režisér, který s námi už v minulosti spolupracoval a vytvořil toto představení pro celou rodinu. Já říkám, že to je nová klasika. Spolupracujeme tady také s naším orchestrem pod taktovkou Davida Švece. Je to velice hezké představení a doufám, že se stane takovým bonbónkem v našem repertoáru.“ říká umělecký šéf baletu Jihočeského divadla Lukáš Slavický. Diváci se mohou těšit na skvělé taneční výkony, krásné kostýmy i úžasnou dekoraci. Do světa pohádky se mohou vydat děti i dospělí. „Uvidí i krásný srozumitelný příběh, což je velice důležité. Představení má také rychlý spád, scény se rychle mění, takže je to velice atraktivní i pro malé diváky.“ dodává Lukáš Slavický.

Hned dvě premiéry chystá činohra Jihočeského divadla. Už 10. února uvede špionážní thriller s názvem Nevinný. Tragický příběh lásky, který se odehrává v poválečném Berlíně, je inspirovaný skutečnou událostí. „Je to takový příběh na pozadí jedné špionážní akce, která se skutečně stala – kdy se kopal takový tunel ze západního Berlína na východ, aby bylo možné odposlouchávat sověty. A zároveň je to osobní příběh mladého britského agenta, který přijíždí do Berlína plnit tuto misi a přitom se zamiluje do Němky.“ upřesňuje umělecká šéfka činohry Jihočeského divadla Martina Schlegelová.

Druhá inscenace, která bude mít premiéru na začátku března, má název Leni. V hlavní roli se vám představí Věra Hlaváčková. Jde o hru o fiktivním setkání dvou skutečných lidí. „Těmi jsou Leni Riefenstahl a slavný americký moderátor Johnny Carson, který měl talkshow, kam v rámci té hry právě Leni pozve. Tam se mezi nimi odehraje slovní bitva, kdy ona si snaží obhájit svou spolupráci s Hitlerem a nacistickým Německem. Klade to takovou velkou otázku, jak moc je vlastně umělec zodpovědný za to, když se podílí na nějaké propagandě a ta potom vede ke genocidě.“ dodává Martina Schlegelová.

Na začátku března uvede Jihočeské divadlo také koncertní provedení kantát Carmina Burana a Kytice.

 

Autor: Lucie Mašková

Související články

Ukliďme Česko, ukliďme Budějovice

Už 6. dubna se po celé zemi rozběhne akce Ukliďme Česko. A uklízet se opět bude i v Českých Budějovicích, které se do tohoto projektu každoročně zapojují. Například loni uklízelo město více jak 250 dobrovolníků, kteří sesbírali celkem 2,5 tuny odpadk...