Končí nouzový stav, jaké změny čekají Jihočeský kraj?

Jihočechy čeká od pondělka částečné rozvolnění protiepidemiologických opatření. Kraje se ale velkých změn zatím nedočkají. Vláda bude dál postupovat podle pandemického zákona.

Jižní Čechy - Volný pohyb mezi okresy a zrušení zákazu nočního vycházení. To jsou dvě zásadní změny, které do krajů od příštího týdne přinese ukončení nouzového stavu. V dalším rozvolňování protiepidemiologických opatření bude vláda postupovat v souladu s pandemickým zákonem.  "Ten nouzový stav je v téhle chvíli spojen jen s pohybem osob. Takže budou končit ta opatření, která omezovala pohyb osob. Vedlo toho se po intervenci hejtmanů projednal ve sněmovně pandemický zákon a to je zákon, který by měl vládě umožňovat dělat ta opatření, která brání šíření pandemie a dělat je bez nouzového stavu,“ vysvětluje přechod z nouzového stavu hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba /ODS/. V kraji se tedy stejně jako v celé ČR v pondělí otevřou mateřské školy pro předškoláky a v týdenním rotačním systému výuky i první stupně základních škol. Děti se přitom budou muset dvakrát týdně testovat. Otevřít mohou prodejny s dětským oblečením a obuví, papírnictví a za přísných bezpečnostních opatření můžeme navštívit například farmářské trhy.  „Teď je na vládě jaká opatření bude podle toho pandemického zákona využívat. Nerozhoduje to kraj, nerozhoduje to hejtman, ale rozhoduje to vláda,“ upřesňuje hejtman. Pro kraje se tedy s koncem nouzového stavu nic výrazně nemění. Jedinou komplikací bylo udržení stejného režimu pro tzv. krizové školy a školky, které doposud sloužily především k zajištění péče o děti zdravotníků. „To bude zajištěno nařízením Ministerstva školství, že ty školy musí zajistit také péči o ty děti, které týden budou doma. To znamená, že se o děti těch zdravotníků, kteří jsou například v kritické infrastruktuře postarají.“ Provoz mohou od pondělka obnovit například prádelny, zámečnictví nebo služby týkající se oprav zařízení pro domácnosti. Otevřít mohou také venkovní prostory zoologických nebo botanických zahrad, ale jen za předpokladu dodržení maximální zaplněné kapacity do dvaceti procent.

Autor: Petra Říhová

Související články

O víkendu pozor na klíšťata

Podle Českého hydrometeorologického ústavu bychom si měli dát o víkendu velký pozor na klíšťata. Na většině území Jihočeského kraje totiž v nejbližších dnech předpokládají jejich aktivitu na čtvrtém stupni pětistupňové škály, což představuje vysoké r...