Další případ týraného psa, tentokrát z Jindřichohradecka. Obyvatelé Rapšachu žádají o pomoc hejtmana.

Na další případ týraného psa upozornili obyvatelé Rapšachu na Jindřichohradecku. Desetiletý ovčák je tu zavřený v kotci na opuštěném pozemku. Jeho majitel ho navštíví jen velmi zřídka a bez soucitných lidí, kteří mu tajně nosí jídlo, by pes už dávno pošel hladem. Správní řízení s majitelem psa sice běží. Věc se ale táhne příliš dlouho, a proto se lidé z vesnice obrátili s žádostí o pomoc přímo na jihočeského hejtmana.

Rapšach, Jindřichohradecko - V tomto kotci žije desetiletý Orin už více než tři roky. Jeho majitel se tu podle místních objeví maximálně jednou za tři týdny a ovčák přežívá jen díky lidem, kteří mu ze soucitu nosí jídlo a vodu. Ke kotci se přitom dostanou jen přes soukromý pozemek.  „Tenkrát ještě před těma třema rokama sem občas jezdili nějací Češi. Teď už sem ale nikdo nechodí a majitel se tu ukáže jen občas. Lidi mu tajně dávajá jídlo, protože majitel si to nepřeje, a díky tomu, že se takhle partizánsky dokrmuje, tak ten pes prostě přežívá,“ popisuje situaci jeden z místních obyvatel, který na případ upozornil. Krajská veterinární správa vydala příkaz k prošetření. Podmínky pro zabezpečení ochrany zdraví zvířete, ale majitel psa nedodržuje. Chovatel navíc žije mimo ČR a v době vládních nařízeních, která omezují pohyb osob se o psa zřejmě nestará už vůbec. „Obdrželi jsme podnět od Státní veterinární správy a okamžitě jsme zahájili šetření. Dál budeme postupovat tak, jak nám říká zákon,“ popisuje Jaroslav Fliegel, vedoucí odboru životního prostředí.To se ale může táhnout ještě dlouho a představa, že by majitel Orina najednou změnil přístup a o psa se začal řádně starat, je podle místních úplně naivní. „Na mě se obrátili lidé, kteří se tady snaží Orina udržet při životě, kteří ho tady tajně chodí krmit. Poslali mi fotky a pro mě je to citlivý příběh, protože sám jsem pejskař. Celé se to strašně vleče a já bych proto rád nabídl právnímu zástupci majitele, že Orina klidně koupím, že zaplatím kolik si řeknou, abychom ho dostali odsud co nejdříve pryč," nabízí okamžitou pomoc hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba. Odbor životního prostředí a radnice v Třeboni teď budou jednat s právním zástupcem majitele psa o jeho odebrání. „V případě, že by došlo k odebrání psa, tak ho samozřejmě umístíme do útulku, uhradíme veškeré náklady a budeme se snažit, aby ten pes získal co nejdříve nového majitele,“ doplňuje starota Třeboně Jan Váňa. Zda majitel psa na nabídku jihočeského hejtmana kývne, zatím jasné není. Pokud ano, mohl by se Orin už brzy dostat z tohoto psího vězení pryč. O dalším vývoji budeme informovat.

Autor: Petra Říhová

Související články

Ukliďme Česko, ukliďme Budějovice

Už 6. dubna se po celé zemi rozběhne akce Ukliďme Česko. A uklízet se opět bude i v Českých Budějovicích, které se do tohoto projektu každoročně zapojují. Například loni uklízelo město více jak 250 dobrovolníků, kteří sesbírali celkem 2,5 tuny odpadk...