Farmářské trhy v Žižkárně startují v neděli

Farmářské trhy se o víkendu po téměř půlroční pauze vrací do bývalých Žižkových kasáren v Českých Budějovicích. Poprvé se uskutečnily v loňském roce 26. dubna a jsou podpořeny z dotačního programu krajského města.

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Rozvolnění některých protiepidemických opatření se 12. dubna týkalo i trhů. Farmáři jsou rádi, že mohou po zimě konečně prodávat svoje výrobky. Stejně tomu bude v neděli i Žižkárně v Českých Budějovicích. „Minulý rok jsme zakončili 25. 10. farmářskými trhy, takže to vychází, že konečně po půl roce budeme moci trhy zase obnovit,“ přiblížil celou situaci za spolek Žižkárna Jan Mádl.

 Lidé sice v areálu bývalých kasáren nakupovali i před Vánocemi, ale adventní trhy neměly takovou návštěvnost ani podobu, jakou organizátoři plánovali. Vláda tentokrát rozvolnění oznámila s předstihem, takže se všichni mohli připravit. Na úklidu areálu se podílel i organizátor akce Radek Matoušek. „Většinou to bývá týden dopředu. Těch příprav máme na starosti víc a probíhá to řekněme měsíc, ale aktivní příprava tak týden.

 I teď musí všichni během akcí dodržovat vládní nařízení. „Pro všechny stejně jako pro trhovce platí to, že musí mít zakrytá ústa a nos. Trhovci musí navíc mít na stánku dezinfekci popřípadě gumové rukavice. My jako organizátoři musíme splnit to, aby stánky byly dva metry od sebe a aby se lidé případně neshlukovali,“ dodal Mádl.

 Program bude zatím bez řemeslníků, protože to není vládou povolené. Návštěvníci se mohou těšit na marmelády, sirupy, paštiky, med a další regionální výrobky.

Trhy v Žižkárně startují tuto neděli od 8 do 12 hodin. Tento prostor přivítal první návštěvníky loni koncem dubna. V létě následovaly koncerty a letní kina. Areál si oblíbily kvůli programu a industriálnímu prostředí jak mladé generace, tak rodiny s dětmi. 

Autor: Eliška Piskačová

Související články

Budějovice gastroenterologické 2024

Budějovice gastroenterologické – tak se jmenuje sympozium, které se opět po roce uskutečnilo v krajském městě. I letos byla akce rozdělena na dvě části – první se konala přímo v českobudějovické nemocnici, zatímco samotný kongres probíhal v hotelu Cl...

Ve Vodňanech se rozpadla koalice

Ve Vodňanech se rozpadla koalice. Po odvolání místostarosty Milana Němečka, kterého zastupitelstvo zbavilo funkce kvůli údajnému nevhodnému vystupování a reprezentaci, rezignovali také další tři jeho spolustraníci a sdružení Vodňany 2022 opustilo koa...