Vodácká sezóna 2021

Vodácká sezóna letos odstartuje se zpožděním. Tradiční odemykání řek je zrušené, ale půjčovny už pomalu otevírají. Letos by splutí Vltavy mělo být bez problémů, otevřený bude i jez nad Českým Krumlovem.

Český Krumlov - Epidemická situace a ani počasí letos vodákům nepřeje. Nejen že se odkládá splouvání Teplé Vltavy až na červen, ale ani úsek z Vyššího Brodu do Boršova nezažije tradiční vodácké jaro. Sezóna už druhý rok začne bez oblíbených akcí, které se konají během dubna.

Půjčovny už druhý rok nepořádají téměř žádné kurzy pro školy, což tvoří velkou část jejich rozpočtu v jarních a podzimních měsících. Loď pro dva si ale půjčit lidé mohou stejně jako raft pro rodinu.

„Ačkoli sezóna vodácká se otevírá až 15. května, tak tuto sobotu jsme tu Vltavu už malinko otevřeli, jedná se o úsek z Zlaté Koruny do Boršova. Obvolali jsme pár kiosků, ty nám vyšli vstříc,“ přiblížil nám začátek sezóny Jakub Litvan z půjčovny Ká-servis.

Výhodu tu mají vodáci i co se týče dopravy. Autobusy i vlaky jezdí po celé trase z Vyššího Brodu do Boršova. Letošní sezóna by měla na Vltavě proběhnout bez komplikací. Jez u Papouščí skály nad Krumlovem už bude sjízdný, loni se několik měsíců musel přenášet, stavěla se tu vodní elektrárna.

Firma na vlastní náklady upravila i okolí jezu, aby měli vodáci lepší přístup k vodě. Někteří jsou sice zklamaní, že zmizel další původní jez, ale propust je podle Radovana Honzy z Povodí Vltavy bezpečnější. „Viděl jsem záběry, jak se to zkoušelo v různých podmínkách za různého stavu vody a vyšlo to podle mého názoru velmi dobře.“

Jez u Papouščí skály bude sjízdný od 1. května.

Autor: Eliška Piskačová

Související články

Budějovice gastroenterologické 2024

Budějovice gastroenterologické – tak se jmenuje sympozium, které se opět po roce uskutečnilo v krajském městě. I letos byla akce rozdělena na dvě části – první se konala přímo v českobudějovické nemocnici, zatímco samotný kongres probíhal v hotelu Cl...