Českobudějovický bazén uzavře oprava střechy

Střecha českobudějovického plaveckého bazénu je ve špatném stavu. Podle statika sice nebezpečí nehrozí, ale opravit se musí. Plovárna je kvůli pandemii bez návštěvníků už několik měsíců. Rekonstrukce střechy jí uzavře minimálně na další rok.

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Střechou do českobudějovického plaveckého stadionu zatéká voda. Ta prosakuje dovnitř a stéká po stěnách budovy a tím je ničí. „Samozřejmě že po padesáti letech ta střecha není v dobré kondici. Došlo tam k protečení, byť se ty vrstvy hydro izolací i tepelných izolací opravovaly.“ říká náměstek primátora Petr Holický. Statik, kterého město pozvalo, aby zkontroloval stav střechy, sice jakékoli nebezpečí vyloučil, ale jeho verdikt zní jasně – oprava střechy je nutná. Město chce nechat v nejbližší době zpracovat projekt na její rekonstrukci. Kdy se bude střecha bazénu opravovat a jak dlouho bude kvůli rekonstrukci zavřená zatím nikdo neví. Záleží na celkovém poškození a rozsahu oprav. „Dá se předpokládat, že to bude náročná akce, kdy bude potřeba střechu kompletně otevřít, možná i některá lana vyměnit. V takovém případě by akce mohla trvat celou jednu roční sezónu.“ dodává Holický.

Teď je bazén zavřený kvůli pandemii koronaviru. Několikaměsíční nucenou odstávku tak vedení stadionu využilo a provedlo menší opravy. Vylepšení uvidíte třeba u dětského bazénu nebo v sauně. „V areálu výcvikového bazénu pro děti jsme doplnili malby po stěnách, abychom těm dětem to prostředí zpříjemnili. V sauně jsme zlepšili komfort v odpočívárnách. Opravujeme, co se dá, takže jsme opravili i části věnce na střeše tak, že je to přebílené a není tolik vidět, že sem ta voda zatéká.“ doplňuje ředitel Sportovních zařízení města České Budějovice Tomáš Novák.

Celkové náklady na rekonstrukci střechy plaveckého stadionu by se mohly vyšplhat až na sto miliónů korun.

Autor: Lucie Mašková

Související články

Ukliďme Česko, ukliďme Budějovice

Už 6. dubna se po celé zemi rozběhne akce Ukliďme Česko. A uklízet se opět bude i v Českých Budějovicích, které se do tohoto projektu každoročně zapojují. Například loni uklízelo město více jak 250 dobrovolníků, kteří sesbírali celkem 2,5 tuny odpadk...