Na otáčivém hledišti v Českém Krumlově už se zkouší

Otáčivé hlediště v Českém Krumlově je opravené. Dělníky tak na začátku května vystřídali herci, kteří tam po dlouhé době zase můžou zkoušet. Jak bude na zrekonstruovaném otáčku vypadat letošní sezóna se dozvíte v článku.

ČESKÝ KRUMLOV -  Diváci se na první představení do českokrumlovské zámecké zahrady dostanou už v půlce června. A mají se na co těšit. Čeká je totiž nově opravené otáčivé hlediště, což publikum určitě pozná. „Samozřejmě bude mít lepší zvukový zážitek, protože součástí úpravy byla výměna zvukové aparatury a přechod na vyšší kvalitu zvuku. Bude se divákům určitě i pohodlněji sedět, protože ty vyžilé sedačky byly nahrazené sice za stejný počet nových sedaček, ale určitě materiálově příjemnějších. A lepší bude i optický dojem z toho prostoru, protože součástí oprav byla i obměna světelného parku.“ říká náměstek primátora Českých Budějovic Juraj Thoma.

Diváci letos uvidí hned dvě novinky. První z nich bude komedie Da Vinci a druhá má název Muž Dvojhvězdy. Jde o kouzelnou podívanou, ve které se bude létat vzduchem. My jsme s kamerou zavítali na zkoušku baletního pohádkového příběhu Šípková Růženka. Jedna z nejkrásnějších pohádek převedená do taneční inscenace potěší všechny příznivce klasického baletu. „Já bych je nalákal na krásné kostýmy, na nádhernou hudbu Petra Iljiče Čajkovského a na tu neopakovatelnou atmosféru, která tady v té zahradě je a myslím, že ten titul jako takový se sem opravdu hodí a má tady velice specifickou atmosféru.“ dodává umělecký šéf baletu Jihočeského divadla Lukáš Slavický.

Na otáčku se teď zkouší každý den od rána až do noci. Herci už jsou zvyklí na to, že zkoušky probíhají  za každého počasí. A to jim v posledních dnech úplně nepřeje. „Když prší hodně, tak si dáme pauzu, ale musíme využít každou minutu. Celý ten harmonogram je velice nabitý. Ale když prší hodně, tak se schováme.“ doplňuje Slavický. „Teď je pro nás to nejintenzivnější období, kdy se zkouší skutečně každý den a to hned v několika souborech. Probíhají až třífázové zkoušky na otáčivém hledišti.“ upřesňuje Lukáš Průdek, ředitel Jihočeského divadla.

Jestli ještě nemáte koupené vstupenky, ale rádi byste otáčivé hlediště navštívili, máte poslední možnost. V pondělí totiž začal doprodej deseti a půl tisíců vstupenek. „Už teď vím, že zmizelo asi tisíc lístků a kdyby to tak bylo i dál, tak to vychází tisíc lístků za den. Takže doporučuji divákům, aby neváhali a svou vstupenku si včas zarezervovali nebo rovnou koupili.“upozorňuje ředitel divadla.

Letošní sezóna bude na Otáčivém hledišti v českokrumlovské zámecké zahradě končit v půlce září.

Autor: Lucie Mašková

Související články

O víkendu pozor na klíšťata

Podle Českého hydrometeorologického ústavu bychom si měli dát o víkendu velký pozor na klíšťata. Na většině území Jihočeského kraje totiž v nejbližších dnech předpokládají jejich aktivitu na čtvrtém stupni pětistupňové škály, což představuje vysoké r...