Sedm rekordů Josefa Holobuka

Sedm rekordů. To je cíl Josefa Holoubka, který pěšky zdolává trasy napříč republikou. Za sebou už má dvě cesty a třetí právě dokončuje. Každý den ujde zhruba 70 kilometrů a svými rekordy chce upozornit na těžkou cestu nedonošených dětí. Spolu s organizací Nedoklubko plánuje vytvořit informační brožuru pro tatínky, kteří se svými potomky potkávají po porodu jako první a mnohdy jim chybí informace.

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Z východu na západ a zase zpět. Trasu 667 kilometrů ušel Josef Holoubek zhruba za devět a půl dne a cesta zpět mu trvala ještě kratší dobu.

Detaily svého záměru nám prozradil sám Josef Holoubek. „Když se tyhle dvě cesty spojí dohromady, tak to je vlastně třetí rekord, takže jsem teď držitelem třech rekordů v přechodu České republiky po té horizontální linii.“

Za 18 a půl dne ušel přes 1300 kilometrů. K těmto cestám ho inspirovalo narození syna, které přišlo téměř o čtyři měsíce dřív.

„V červnu se nám předčasně narodil syn na začátku šestého měsíce, vážil 610g. Všechny plány se mi změnily a soustředil jsem se na to, aby byl oporou své ženě a synovi,“ přiblížil nám nelehkou situaci Holoubek. Právě on se potkal jako první po porodu se svým synem a spolu s organizací Nedoklubko by rád vytvořil informační balíček pro otce nedonošených dětí.

„Moto této trasy je dlouhá náročná cesta, která se dá zvládnout a tady vidím symbiózu s předčasně narozenými dětmi, které se také vydávají na začátku života na dlouhou a náročnou cestu. Ovšem ony si tu cestu nevyberou dobrovolně.“

Ať je ten start do života u nedonošených dětí jakkoli těžký, vždy jsou možnosti, jak cestu zvládnout. Josef Holoubek vyrazil z nejsevernějšího bodu naší země v pátek a ve středu plánuje dojít do Vyššího Brodu.

Nám nezbývá než držet Josefu Holoubkovi palce, aby mu vyšel i poslední přechod z jihu na sever a aby se  jim spolu s Nedoklubkem podařil záměr s osvětou novopečených otců nedonošených dětí.

Autor: Eliška Piskačová

Související články

O víkendu pozor na klíšťata

Podle Českého hydrometeorologického ústavu bychom si měli dát o víkendu velký pozor na klíšťata. Na většině území Jihočeského kraje totiž v nejbližších dnech předpokládají jejich aktivitu na čtvrtém stupni pětistupňové škály, což představuje vysoké r...