Ve čtvrtek začíná Umění ve městě

V Českých Budějovicích začíná už ve čtvrtek oblíbený festival Umění ve městě. V centru i okolí najdete pětadvacet originálních soch. Téma letošního čtrnáctého ročníku je CITY neboli město. Někteří sochaři do svých děl zakomponovali i pandemii Covidu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE/JIŽNÍ ČECHY - Sochy potkáte v Českých Budějovicích téměř na každém kroku – v ulicích, v parcích, ale dokonce i na řece nebo ve vzduchu. Letošní ročník má anglický podtitul CITY. „Město je hlavní inspirací pro letošní ročník. Ale zároveň CITY jako pocity, emoce. My jsme poslední rok prožívali pokrouceně, v karanténě, jen skrz online prostor. Takže teď zase můžeme ty emoce a pocity vnímat všemi smysly.“ říká sochař a iniciátor výstavy Umění ve městě Michal Trpák.

Každá socha je jiná a není divu. Na výstavě se podílí téměř třicet umělců, kteří vytvořili pětadvacet děl. Některá už stojí na svém místě, jiná na svou instalaci teprve čekají. „U Černé věže najdete sochu Jakuba Flejšara s názvem Žebrák. Na Zátkovo nábřeží je socha Ego a před Rabenštejnskou věží je velký kámen s názvem Milník. To jsou sochy, které už do Budějovic doputovaly.“ dodává Trpák.  

Výstava ale neprobíhá jen v Českých Budějovicích. Sochy najdete také na Hluboké, na Lipně, ve Veselí nad Lužnicí, ve Vodňanech a ve Volyni. „Ve všech jihočeských městech jsou opět výtvarníci, kteří už tady vystavovali, ale máme i nová jména. Je to namícháno i multigeneračně. Jsou to výtvarní kmeti, ale třeba i čerství absolventi výtvarných škol.“ upřesňuje organizátor výstavy. Na mostu u Meteoru už můžete vidět visící sochu ženy s názvem Upside down. A to je jen začátek. „Třeba na sportovní hale vzniknou dva murály. V Lipně nad Vltavou vznikl reliéf od třech výtvarníků, kteří ztvárnili promenádu v Marině. Velice zajímavá instalace je Asteroid – ohromná ocelová socha z nerezu, která bude v zámecké zahradě na Hluboké.“ láká návštěvníky Michal Trpák.

Originální sochy můžete nejen v ulicích měst obdivovat až do konce září.

Autor: Lucie Mašková

Související články