Otevření zámku Vimperk

Horní areál vimperského zámku poprvé ve své historii přivítal návštěvníky. Po celkové obnově vystřídalo byty úředníků muzeum a prohlídková trasa. Dvouletá rekonstrukce vyšla na 137 milionů korun.

Vimperk - Desítky let zámek Vimperk chátral a místní už ani nevěřili, že by se mohlo na jeho stavu něco změnit. V minulých staletích sloužil jako správní centrum celé oblasti a pokoje tu jako kanceláře a byty úředníků fungovaly až do roku 2015.

Stavební práce byly zahájeny 26. března 2019. Zahrnovaly kompletní přeložení vodovodů a kanalizace, nové rozvody elektřiny nebo sanaci dřevomorky. Největší proměnou jsou fasády na nádvoří a restaurovány byly také výmalby v renesančním apartmá či dřevěný záklopový strop.

„Národní památkový ústav převzal celou sbírku, která má několik desítek tisíc předmětů. Takže 90 procent toho, co tu vidíte v muzeu, je součástí sbírky Muzea Vimperska tady na zámku, který je ve správě Národního památkového ústavu,“ přiblížil fondy muzeua Petr Pavelec ředitel NPÚ v Českých Budějovicích.

V muzeu vás čeká kromě klasických sbírkových předmětů i několik zajímavých zážitků. Můžete se pokusit svézt dřevo na saních, zažijete pravou šumavskou vichřici a nebo si vytisknete na dobovém lisu něco na památku.

Obnovou prošly zhruba dvě třetiny Horního zámku. Dvě prohlídkové trasy přiblíží návštěvníkům, jak fungoval hrad ve středověku a v době největšího rozkvětu na počátku 17. století. Obnova bude pokračovat zhruba do roku 2027.

Autor: Eliška Piskačová

Související články

Budějovice gastroenterologické 2024

Budějovice gastroenterologické – tak se jmenuje sympozium, které se opět po roce uskutečnilo v krajském městě. I letos byla akce rozdělena na dvě části – první se konala přímo v českobudějovické nemocnici, zatímco samotný kongres probíhal v hotelu Cl...