Legiovlak doputoval na jih Čech

Legionářské muzeum na kolejích dorazilo na jih Čech. Legiovlak se svými historickými vagóny stojí na milevském nádraží, kde ho každý den navštíví stovky lidí. Ti se na originální putovní výstavě dozví vše o životě československých legionářů.

MILEVSKO/JIŽNÍ ČECHY - Legionářské muzeum na kolejích jezdí po České republice a Slovensku už sedm let. Na jih Čech dorazilo letos 8. června. „Jsou to různé typy vozů, které jako celek sloužily před sto lety našim legionářům, kteří bojovali na Sibiři proti Bolševikům.  Návštěvníci tu poznají každodenní život československých legionářů v Rusku. Mohou se seznámit s podmínkami, ve kterých bojovali právě ti vojáci, kteří stáli za vznikem samostatného Československého státu.“ říká Petr Čížek, vedoucí 1. směny průvodců Legiovlaku.

Legiovlak, který stojí na milevském nádraží, má patnáct zrekonstruovaných vagónů. „K vidění je zde například ubytovací vagón pro mužstvo, takzvaná Těpluška nebo jeho protipól – salónní vagón, který sloužil jako ubikace pro štábní důstojníky. K nahlédnutí jsou také dílenské vagóny, ve kterých se opravoval válečný materiál. Samozřejmostí je i obrněný vůz, který zaujme hlavně mužskou část návštěvníků.“ doplňuje Čížek.

Soupravy legionářských vagonů byly pro vojáky kasárna na kolejích. Legionáři se museli o všechno starat sami a ještě k tomu byli neustále v pohybu. Originální muzeum na kolejích navštíví každý den stovky lidí. Život legionářů zajímá děti i dospělé. Největší obdiv ale vzbuzuje u mužů. „Jsou zde třeba odborníci zdravotníci, kteří si rádi prohlédnou zdravotní vůz a dobové nástroje. Muži, kteří mají třeba technické vzdělání, tak se zase zastaví v kovářské dílně, kde většinou obdivují nohou poháněný soustruh.“ dodává průvodce.  

 Na místě zjistíte třeba to, jestli jste měli legionáře mezi svými předky. Stačí zajít do vagonu Plukovní prodejna, kde vám konkrétní osoby dohledají v databázi. Legiovlak zůstane na milevském nádraží až do neděle. Pak se vydá do Bechyně, odkud poputuje do Třeboně. Na českobudějovické nádraží dorazí až v listopadu.

Autor: Lucie Mašková

Související články

Letos začaly alergie už v lednu

V posledních letech výrazně přibylo lidí, které trápí alergie. Podle odborníků za to může nejen dědičnost, ale i prostředí a životní styl. Alergická reakce může začít kdykoli a na cokoli. Například kvůli stresu, prodělané viróze nebo extrémní dietě.