ZOO na Hluboké slaví úspěch

Už měsíc pozorují ošetřovatelé na hnízdě orlů skalních zatím bíle opeřené mládě. V zoo se podařil odchov orlů vůbec poprvé. V republice chovají tyto dravce jen na třech místech.

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Mláďat je v ZOO na Hluboké každý rok spousta, ale některé druhy přesto mají letos premiéru. Ne všechna zvířata milují pozornost návštěvníků a někdy trvá léta, než se jim podaří přivést na svět mláďata. Zooložka Markéta Jariabková nám prozradila, jak dlouho na mládě orlů čekali. „My orly chováme od roku 2010 a v roce 2014 se přestěhoval tento pár do nové velké voliéry. Nakonec jsme se dočkali a je to skvělé vidět, jak se rodiče o mládě na hnízdě starají.“

Loni se sice pár orlů skalních také chystal na rodičovské povinnosti, ale nakonec bylo hnízdo prázdné.

Kamera ve voliéře poblíž tygrů a kamzíků není a tak se ošetřovatelé o mláděti dozvěděli jen díky rodičům, kteří začali měnit své chování a nosit potravu do hnízda.

Pohyb na hnízdě naštěstí pokračoval a mláděti se opravdu daří. Výhodu má i v tom, že je jedináček a má veškerou péči rodičů jen pro sebe.

Vidět zhruba měsíc staré mládě není úplně samozřejmost. I my jsme čekali zhruba hodinu, než se nám ukázalo. Vy ale máte na pozorování spousta času. ZOO na Hluboké má v červnu otevřeno od 8:30 do 19:00.

Autor: Eliška Piskačová

Související články

O víkendu pozor na klíšťata

Podle Českého hydrometeorologického ústavu bychom si měli dát o víkendu velký pozor na klíšťata. Na většině území Jihočeského kraje totiž v nejbližších dnech předpokládají jejich aktivitu na čtvrtém stupni pětistupňové škály, což představuje vysoké r...