Světový den dárců krve připomněla i českobudějovická nemocnice

14. červen, den narození objevitele Rh faktoru Karla Landsteinera, je od roku 2005 z iniciativy Světové zdravotní organizace a Mezinárodní federace Červeného kříže a Červeného půlměsíce Světovým dnem dárců krve. Ten si připomněla také českobudějovická nemocnice.

Světový den dárců krve je poděkováním dobrovolným, neplaceným dárcům a také připomínkou toho, že svět potřebuje dostatek bezpečné krve pro každého, komu může pomoci. „Dárců máme evidováno kolem 12 tisíc, ročně provedeme přes 15 tisíc odběrů krve či krevních složek,“ říká ke stavu dárců v Nemocnici České Budějovice primář transfúzního oddělení Vít Motáň.

Krev je nenahraditelná tekutina, kterou v současné době nejsme schopni vyrobit uměle. Je nezastupitelná v případech těžkých úrazů, v řadě operací, při léčbě otrav nebo nemocí krve.

Nejžádanější jsou Rh negativní krve, kterých se v populaci vyskytuje pouze 15 %. Univerzálními červenými krvinkami jsou červené krvinky skupiny RH0 negativní.

Darovaná krev se nejdříve musí vyšetřit, jestli vyhovuje z hlediska infekčního, vyšetřujeme krev na přítomnost žloutenky typu B a C, HIV a syfilis, dále se krev centrifuguje, čímž dosáhneme toho, že se plná krev rozdělí na destičky, červené krvinky a plazmu,“ dodává ke zpracování krve primář Vít Motáň.

Pro darování krve jsou důležitá přísná kritéria. „Podmínkou je věk do 18 do 60 let u prvodárců, dále musí být splněna hmotnost dárce, tedy minimální váha 50 kilogramů, pak nás zajímá poslední měsíc, jestli je klíště, opar, poslední půlrok operace, tetování nebo piercing“, říká vrchní sestra transfúzního oddělení Nemocnice České Budějovice Julie Krbcová. Dalším důležitým aspektem je lhůta po různých očkováních. Veškeré potřebné informace najdou potenciální dárci na webu českobudějovické nemocnice.

Autor: Kateřina Hálová

Související články