Písečtí dopravní policisté odhalovali přestupky z autobusu

Po frekventovaných silnicích v okolí Písku jezdil v pátek 11. června autobus. Nejednalo se o žádnou pravidelnou linku, ale o vozidlo píseckých dopravních policistů, kteří opakovaně využívají policejní autobus, aby mohli lépe odhalovat přestupky řidičů.

Z autobusu mohou policisté lépe vidět do kabin nákladních automobilů i dodávek a pomocí kamer dokumentovat přestupky řidičů. „Mezi nejčastější přestupky patří držení hovorového zařízení a absence užití bezpečnostních pásů,“ upřesňuje zástupce vedoucího Dopravního inspektorátu Písek npor. Jiří Gröger.

Dopravní policie se pochopitelně nezaměřuje pouze na nákladní automobily. Pokud zjistí hříšníka jedoucího osobním automobilem, postupuje stejným způsobem, tedy spoluprací týmu v autobusu, týmu v osobním vozidle a policistů na motocyklu. Jak koordinace týmů probíhá, popsal npor. Jiří Gröger: „Policista v autobuse obsluhuje kamerové zařízení, dokumentuje ten přestupek, pomocí pojítka dá pokyn motocyklistům nebo vozidlu, které vozidlo dojede a stáhne stranou a vyřeší s ním přestupek, což je účel, proč se tato akce koná.

Nejedná se přitom o ojedinělou akci píseckých dopravních policistů. Autobus ke své práci využívají pravidelně. „Dnešní dopravně bezpečnostní akci uskutečňujeme každý rok, letos se jedná už o pátou akci, kdy pravidelně kontrolujeme řidiče z pozice skrytého autobusu,“ uvádí mluvčí Policie ČR por. Kamila Čuřínová Ingrišová.

Pro tuto bezpečnostní akci si písecká dopravní policie vybrala 6 kilometrový úsek rychlostní silnice a na něj navazující 8 kilometrový úsek dálnice směrem z Písku na Prahu. Po této trase jezdil autobus a celý tým dopravních policistů po celý den, přičemž se setkávali většinou s ukázněnými řidiči.

Autor: Kateřina Hálová

Související články

Budějovice gastroenterologické 2024

Budějovice gastroenterologické – tak se jmenuje sympozium, které se opět po roce uskutečnilo v krajském městě. I letos byla akce rozdělena na dvě části – první se konala přímo v českobudějovické nemocnici, zatímco samotný kongres probíhal v hotelu Cl...