O víkendu odstartovala sezóna i na Karlově Hrádku

Karlův Hrádek v sobotu přivítal oficiálně první návštěvníky této sezóny. Slavnostní zahájení bylo věnované lovu a lesnictví a na všechny čekal bohatý program, který připravilo hned několik organizací.

 

Zřícenina hradu, který byl založen ve 14. století, se nachází nad levým břehem Vltavy a od roku 1963 je chráněna jako kulturní památka. V posledních letech v celém areálu probíhalo několik archeologických výzkumů a o všechny akce se stará spolek Karlův Hrádek. 

 

Na Karlově Hrádku je každý rok něco nového, tentokrát se podařilo zrekonstruovat mostek, po kterém vstupuje do areálu každý návštěvník.

 

Na zříceninu se pravidělně vrací archeologové, naposledy tu pracovali v roce 2019 a návštěvníci měli během akce možnost se s průzkumem seznámit.

 

V předhradí byla po celou dobu akce připravena stanoviště, kde si mohli děti i dospělí zábavnou a naučnou formou rozšířit své znalosti z oborů lesnictví, myslivosti, ochrany přírody, přežití a pohybu v přírodě. Město Hluboká úzce spolupracuje také Lesy České republiky, kterým patří okolní pozemky.

 

Ke zřícenině Karlův Hrádek se dostanete pěšky, na kole nebo po vodě a je to další ideální výlet do okolí Hluboké nad Vltavou.

 

Autor: Eliška Piskačová

Související články

Ukliďme Česko, ukliďme Budějovice

Už 6. dubna se po celé zemi rozběhne akce Ukliďme Česko. A uklízet se opět bude i v Českých Budějovicích, které se do tohoto projektu každoročně zapojují. Například loni uklízelo město více jak 250 dobrovolníků, kteří sesbírali celkem 2,5 tuny odpadk...