Pozor na klíšťata

Teplé počasí posledních dnů doslova vybízí k výletům do přírody. Ale pozor – čekají tam na vás klíšťata.

JIHOČESKÝ KRAJ - Většina z nás v parném letním počasí hledá osvěžení na koupalištích, v rybnících, nebo alespoň ve stínu stromů. Právě tato místa jsou ale oblíbenou destinací i pro tyto roztoče. Po roční pauze jsou zase lační vaší krve a čekají na příležitost. V těchto dnech je klíšťat čím dál víc. Ředitelka Krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová k tomu říká: „V současné době jsme na třetím až čtvrtém stupni z celkových pěti. Výskyt klíšťat je skutečně vysoký.“

Jihočeští hygienici už zaznamenali první čtyři případy klíšťové encefalitidy a dalších osmnáct lidí má boreliózu. Meziročně jde ale o mnohem nižší výskyt těchto nemocí. „Je to dáno hlavně tím, že teplé počasí letos přišlo mnohem později, než loni. Proto je teď případů méně, postupně ale budou přibývat.“ říká Kotrbová.

Proti klíšťatům se lze chránit několika způsoby. Preventivně se před nimi ochráníme pomocí oblečení s dlouhými rukávy a nohavicemi a pravidelnou kontrolou těla po návratu z přírody. Bránit se pak můžeme očkováním. Na jihu Čech je to pak žádoucí ještě o něco víc, než jinde. „Jsme endemickou oblastí, proto bych Jihočechům důrazně doporučovala nechat se očkovat a minimalizovat tak riziko nákazy. Průběh klíšťové encefalitidy totiž může být velmi nepříjemný.“ dodává ředitelka.

Důležité je také očkování správně načasovat. Celkem jde o tři dávky. Doporučuje se naplánovat očkování tak, aby si bylo tělo schopné vytvořit protilátky ještě před hlavní letní sezónou. Petr Studenovský, Jihočeská televize.

 

Autor: Petr Studenovský

Související články

O víkendu pozor na klíšťata

Podle Českého hydrometeorologického ústavu bychom si měli dát o víkendu velký pozor na klíšťata. Na většině území Jihočeského kraje totiž v nejbližších dnech předpokládají jejich aktivitu na čtvrtém stupni pětistupňové škály, což představuje vysoké r...