Samosběr jahod začíná

I když letos bude samosběr jahod kvůli chladnému jaru téměř o měsíc později, už brzy se dočkáme. Díky teplému a hlavně slunečnému začátku června teď plody dozrávají. Sezóna jahod tak odstartuje už tento týden.

JIŽNÍ ČECHY - Letos si budou moci lidé na jihu Čech sami nasbírat jahody na plantážích až v druhé polovině června.  Každý rok přitom v těchto dnech samosběry pomalu končily.  Je to kvůli chladnému počasí, které bylo na jaře. „Minulý rok už jsme sbírali koncem května. Tento rok se to posunulo, ale pro jahody je to dobře, protože krásně dozrávají postupně.“ říká pěstitel jahod Vasil Manzyuk.

Situaci naštěstí zachránily červnové slunečné dny. Díky tomu nakonec nebude zpoždění tak velké. Některé jahody jsou ještě zelené, jiné už potřebují jen pár paprsků sluníčka, aby dozrály do té správné chuti. „Počítali jsme, že otevřeme v pátek 18.6., ale díky počasí otevřeme už od středy. Začneme samosběr i prodej.“ dodává. Lidé už se na oblíbené sbírání jahod těší. Každý den sem přijedou stovky zájemců. I tady ale platí určitá pravidla. Lidé by neměli překračovat řádky a  měli by být ohleduplní k jahodám. Například na ně nesmí šlapat. Většina pěstitelů letos nezdraží, ceny tak zůstanou stejné jako loni. Například ve Vodňanech bude stát kilogram při samosběru 65 korun, za natrhané jahody zaplatíte od 80 korun za kilo. „Většinou si lidé přinesou svoje košíky, my jim je zvážíme a jdou na pole.“ říká VasilManzyuk.

Poptávka po samosběru jahod je každým rokem vyšší. Lidé by tak neměli moc otálet a jahody si přijet natrhat co nejdříve. Samosběry budou končit zhruba za tři týdny.

Autor: Lucie Mašková

Související články

Ukliďme Česko, ukliďme Budějovice

Už 6. dubna se po celé zemi rozběhne akce Ukliďme Česko. A uklízet se opět bude i v Českých Budějovicích, které se do tohoto projektu každoročně zapojují. Například loni uklízelo město více jak 250 dobrovolníků, kteří sesbírali celkem 2,5 tuny odpadk...