Horké počasí láká k vodě také jihočeské nudisty

Vysoké teploty lákají k vodě kromě běžných plavců také příznivce směru zvaného naturismus. První oficiální naturistická pláž byla založena před 36 lety ve Středočeském kraji. V letním období naturisté využívají i řadu přírodních lokalit zaměřených především na koupání.

Na jihu Čech dosud žádná oficiální naturistická pláž nevznikla. Existují však tradiční lokality, kam jezdí nudisté pravidelně. Někteří na svá oblíbená místa dojíždějí i z velkých dálek už po několik let, například do Vlkova se sjíždějí naturisté z Chýnova i ze Strakonic.

Naturismus označuje směr, jehož zastánci praktikují nahotu na vyhrazených veřejných místech nebo v soukromí. Bývá často vnímán jako synonymum slova nudismus. V České republice většina příznivců tohoto hnutí není členem žádného sdružení, přesto existuje Českomoravská federace naturistů. "V současné době se naše členství zdovjnásobilo proti loňsku, ale je to stejně úsměvné, protože je to pouze 200 členů," říká předseda Českomoravské federace naturistů Jiří Volák a dodává, "těsně po revoluci jsme měli až 2000 členů." V současné době neexistuje zákon proti nudismu, a tak není ani třeba se organizovat. Přestože je v některých evropských zemích naturismus ve větší oblibě, například v Chorvatsku, Francii nebo Španělsku, i v Česku má své příznivce.

Jiří Volák také potvrzuje, že vztahy mezi takzvanými textiláky a nudisty jsou většinou dobré a on žádné negativní zkušenosti o nárokování místa na pláži nemá. V lokalitě u Vlkova však místní skalní naturisté mají jiné dojmy. "Nám zkrátka vadí, pokud sem někdo přijde oblečenej. Jestli ty lidi trochu vnímají, že jsou tady všichni svlečení a oni ne, tak se nemají tvářit, že je vyhazujem," zlobí se jeden z pravidelných návštěvníků vlkovské nudapláže.

Mnoho lidí se neúčastní žádných naturistických setkání, nejezdí nazí na kole, jednoduše se jen rádi nazí koupou, protože je jim nepříjemné mít na sobě mokré plavky. Přestože o vlivu nudismu na naše zdraví žádná známá seriózní vědecká studie neexistuje, před nepříznivým vlivem nošení mokrých plavek varují mnozí gynekologové. Při uvažování nad tím, do jaké míry je naturismus společensky přijatelný, je potřeba být tolerantní jako při přemýšlení nad čímkoliv jiným. Ohleduplnost a vzájemný respekt by měl k civilizovanému životu patřit především.

 

Autor: Kateřina Hálová

Související články

O víkendu pozor na klíšťata

Podle Českého hydrometeorologického ústavu bychom si měli dát o víkendu velký pozor na klíšťata. Na většině území Jihočeského kraje totiž v nejbližších dnech předpokládají jejich aktivitu na čtvrtém stupni pětistupňové škály, což představuje vysoké r...