Nové muzeum v Radomyšli

Nové muzeum v Radomyšli na Strakonicku ukazuje celou historii městyse. Hlavním tahákem expozice umístěné v bývalém špýcharu je kostra vampýrky, kterou archeologové našli v šedesátých letech na odkrytém pohřebišti.

Radomyšl - Muzeum historie Radomyšle od pravěku do roku 1918 připravovali odborníci dva roky. Předtím probíhala kompletní rekonstrukce stavby, která už ve dvanáctém století patřila ke kostelu. Během staletí třikrát změnila svůj význam, nejdříve zde žil velmož, poté to byl špýchar a teď je zde muzeum.

Na fotografiích můžete vidět, že budova se proměnila opravdu k nepoznání.  Pak už nic nebránilo v přípravě expozice, na které se podílela celá řada odborníků. Takovou tou hlavní osobou byl doktor Nechvátal, který pohřebiště objevil a byl zdrojem inspirace. Výrazně přispěl také archeolog Jihočeského muzea v Českých Budějovicích Ondřej Chvojka.

Velkou část historie městyse najdete na panelech a doplňuje je i moderní technologie. Objevené pohřebiště je tím nejzajímavějším.

Bylo tady nalezeno zhruba tisíc hrobů a některé byly přikryté kameny. Ten největší schovával vampýrku Radku. Šipka na kameni značí i to, že u pohřbíváni byli Bavoři ze Strakonic. Archeologové už tušili, co pod kameny najdou. V muzeu můžete vidět repliku nejdůležitějšího nálezu.

Jiné muzeum v republice nemá repliku ani originál hrobu vampýrky. Kostru vyrobil podle skutečných ostatků modelář Pavel Böhm. Právě on jí dal po měsíční práci jméno Radka. Informace o otevírací době muzea najdete na stránkách Radomyšle.

Autor: Eliška Piskačová

Související články

Ulice Nová na Hluboké je nová

Město Hluboká nad Vltavou dokončilo rekonstrukci Nové ulice. Dělníci tu vyměnili plynové i vodovodní přípojky a obyvatelé se dočkali také nového povrchu silnice. Celkové náklady se vyšplhaly přes sedm milionů korun.

Kroužkování ptáků na temelíně

V pátek ráno se na kroužkování ptáků v parku okolo temelínského infocentra přijely podívat děti z českobudějovické Waldorfské školy. Kluci a holky pozorně poslouchali přednášku ornitologa Jakuba Vlčka, který ještě před jejich příjezdem pár exemplářů ...

O víkendu pozor na klíšťata

Podle Českého hydrometeorologického ústavu bychom si měli dát o víkendu velký pozor na klíšťata. Na většině území Jihočeského kraje totiž v nejbližších dnech předpokládají jejich aktivitu na čtvrtém stupni pětistupňové škály, což představuje vysoké r...