Psi z množírny zachráněni

17 podvyživených štěňat a 4 dospělé argentinské dogy se podařilo odebrat chovatelce z Oldřiše na Jindřichohradecku. Na základě podnětu krajské veterinární správy mohl odbor životního prostředí Jindřichův Hradec psy předat do předběžné náhradní péče v útulcích. Dogy jsou ve 14denní karanténě, návštěvy ani adopce zatím není možná a to z důvodu stavu psů a i s ohledem na probíhající správní řízení.

Jindřichohradecko - Podle slov ředitele Krajské veterinární správy pro Jihočeský kraj Františka Kouby mají psi velkou šanci na úplné uzdravení po fyzické i psychické stránce. „Je to ukázkový případ, jak by měly orgány státní správy spolupracovat. Dostali jsme podnět 16. června, že existuje určitá množírna psů, že je tam několik desítek psů. Takže jsme zahájili kontrolu ve spolupráci s policií ČR a se starostou té obce a bylo zjištěno, že v té lokalitě se nachází 21 psů. Byla to argentinská doga. 21 psů, z toho čtyři dospělí psi a 17 štěňat. Z toho pět jich bylo tříměsíčních a 12 jich bylo asi 8 měsíců starých.“

Čtyři dogy byly umístěny do útulku Animal Rescue v Českých Budějovicích.

„Představte si 21 velkých psů v maringotce. Zvířata jsou ušpiněná od exkrementů, pokousaná, protože si samozřejmě mezi sebou vyřizovala nároky na potravu. Každé to zvíře je na tom úplně jinak. Máme tu pejska, který je kontaktní, v pohodě. Máme tu fenu, která je na tom psychicky velice špatně. V podstatě nechodí, odmítá se jakkoli pohnout, musí být vynášena z kotce,“ popsal situaci Vladimír Kössl z Animal Rescue České Budějovice.

„S majitelkou bylo zahájeno správní řízení, tam bylo porušení zákona na ochranu zvířat, takže budeme ještě ve spolupráci s obcí s rozšířenou působností se domlouvat, jaká tam bude sankce.“ Doplnil další postup František Kouba.

Autor: Eliška Piskačová

Související články