Elektronické plašiče zvěře u silnic

Na Českobudějovicku proběhla první instalace elektronického zařízení, které má snížit počet kolizí zvěře s motorovými vozidly. Na projektu spolupracují krajské odbory životního prostředí, zemědělství a lesnictví spolu s policií a silničáři.

Jihočeský kraj - Díky odrazu světla se spustí vysokofrekvenční zvuk, který zvěř odradí. Hlavním cílem pilotního projektu je větší bezpečnost řidičů na silnicích i snížení počtu sražené zvěře. Pilotní projekt okopíroval Jihočeský kraj od Ústeckého, kde se plašiče osvědčili. Na jihu Čech se budou instalovat na silnicích druhých a prvních tříd. Na 12 místech Jihočeského kraje budou pomáhat dva typy plašičů. Elektronický se solárními panely a tím druhým bude opticko pachový plašič.

Na jeden kilometr silnice je potřeba 40 kusů plašičů. S vytipováním nejkrytičtějších úseků pomohla policie. Peníze ušetří díky snížení srážek se zvěří majitelé aut i pojišťovny a kraj počítá do budoucna s tím, že do projektu přizve právě pojišťovny a BESIP, aby se podíleli na financování plašičů.

Autor: Eliška Piskačová

Související články

O víkendu pozor na klíšťata

Podle Českého hydrometeorologického ústavu bychom si měli dát o víkendu velký pozor na klíšťata. Na většině území Jihočeského kraje totiž v nejbližších dnech předpokládají jejich aktivitu na čtvrtém stupni pětistupňové škály, což představuje vysoké r...