Díky mírně chladnějšímu počasí a většímu výskytu srážek se zlepšila kvalita vody ke koupání v jihočeských rybnících

Větší výskyt srážek a relativně chladnější počasí posledních dní přispívá ke zlepšení kvality vody ke koupání v lokalitách monitorovaných Krajskou hygienickou stanicí v Českých Budějovicích.

Podle vyhlášky ministerstva zdravotnictví počítá monitorovací kalendář s testováním jednou za dva týdny vždy v lichém týdnu, kdy v pondělí jsou odebírány vzorky z daných oblastí. Pokud v některé lokalitě dojde k významným zjištěním, znamenajícím například rizika ohrožení zdraví při vodní rekreaci, jsou mimo frekvenci monitorovacího kalendáře prováděny mimořádné odběry.

Krajská hygienická stanice v Českých Budějovicích monitoruje pravidelně 7 koupacích míst: „Na vodní nádrži Orlík sledujeme stav na Radavě a Podolsku, na Vltavě na Lipenské přehradě pak hlídáme kvalitu vody u pláží v Černé v Pošumaví, Lipně nad Vltavou a Horní Plané a na starosti máme ještě dva rybníky, Staňkovský a rybník Hejtnam,“ upřesňuje Zuzana Šalandová, odborný rada hygieny obecné a komunální.

Každý čtvrtek krajská hygienická stanice zveřejňuje na svém webu aktuální výsledky laboratorních šetření.

„Pokud vnímavý jedinec vstoupí do vody nevhodné ke koupání, může pocítit bezprostřední reakce na kůži. Doporučujeme opláchnout se čistou vodou,“ radí Zuzana Šalandová.

Samozřejmě v jižních Čechách, v kraji rybníků, existuje celá řada vyhledávaných míst, která však nejsou součástí vyhlášky, proto v nich Krajská hygienická stanice měření kvality vody neprovádí.

 

 

Autor: Kateřina Hálová

Související články

Ve Vodňanech se rozpadla koalice

Ve Vodňanech se rozpadla koalice. Po odvolání místostarosty Milana Němečka, kterého zastupitelstvo zbavilo funkce kvůli údajnému nevhodnému vystupování a reprezentaci, rezignovali také další tři jeho spolustraníci a sdružení Vodňany 2022 opustilo koa...