Jihočeský kraj ve středu v českobudějovickém očku spouští očkování bez registrace. Očkování v obchodních centrech hejtman s ohledem na zdravotníky zásadně odmítá.

Jihočeský kraj nepůjde cestou očkování bez registrace v obchodních centrech nebo nádražních halách. Lidé, kteří se chtějí nechat naočkovat bez registrace mohou od středy využít očkocentrum na českobudějovickém výstavišti, které je na tento způsob očkování plně vybavené. Hejtman o tom rozhodl především s ohledem na naše zdravotníky.

Jižní Čechy - Jihočeská velkokapacitní centra, která kraj vybudoval v každém z okresů jsou podle hejtmana dobře vybavená a zvládnou i očkování lidí, kteří se z nějakého důvodu nechtějí registrovat. Výstavbu dalších očkovacích stanic například v obchodních centrech nebo v nádražních halách považuje Martin Kuba za zcela zbytečné a nedůstojné ke zdravotníkům, jejichž pracovní nasazení bylo v uplynulých měsících extrémní.  „My jsme připraveni reagovat na tu aktivitu očkování bez registrace. Pokud je po tom poptávka a pan premiér s vládou vymysleli tenhle model, tak my jsme schopni ho nabídnout i Jihočechům. Musím se ale přiznat, že už bych se trochu styděl, po těch sedmi měsících, kdy sestřičky stojí v těch očkovacích centrech a jsou tam od rána do večera k dispozici úplně všem, tak je ještě teď vyhnat do obchodních center,“ vysvětluje hejtman Martin Kuba z ODS. Očkování bez registrace je podle hejtmana jednou z cest, jak oslovit nové zájemce o očkování. Lidé, kteří se přijdou očkovat bez předchozí rezervace, ale budou očkovaní výhradně jednorázovou vakcínou od společnosti Johnson and Johnson.  „My na to budeme využívat tu jednorázovou vakcínu. Jde nám o to, že by se měli naočkovat ti, kteří ještě očkovaní nejsou. Nechceme, aby si tam někdo chodil pro druhou dávku mimo termín, který mu nevyhovuje. Ty zprávy například z pražského Chodova ukazují, že polovinu té fronty tvoří lidé, kteří jdou na druhovou dávku, protože jim nevyhovuje přidělený termín. Tu jednorázovou vakcínu budeme preferovat i z toho důvodu, že je to administrativně mnohem jednodušší, protože se nemusí zadávat do systému právě druhý termín. Pokud chceme splnit to, že máme naočkovat co nejvíce lidí, pak je ta jednorázová vakcína na to nejlepší,“ upřesňuje Martin Kuba. Očkování bez registrace zahájí očkovací centrum na českobudějovickém výstavišti ve středu 28. července od 9:00 do 19:00 hodin. Další termín mohou lidé využít hned v pátek od 15:00 do 19:00 a dále pak v sobotu od 9:00 do 19:00 hodin. Další termíny bude kraj v případě zájmu zveřejňovat na svých webových stránkách.  

Autor: Petra Říhová

Související články