Zastávky na Mariánském náměstí se dočkaly modernizace

Na Mariánském náměstí v Českých Budějovicích vznikají nové zastávky. Hotové by měly být v polovině září.

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Zastávky se kvůli jejich rekonstrukci dočasně přesunuly z Mariánského náměstí zhruba o 200 metrů blíž k obchodnímu centru Igy. Modernizace se týká zastávek MHD, i linkových autobusů. „Krom toho, že se zřídí nové povrchy včetně přístřešku pro cestující a nových kolostavů, kterých bude dvacetčtyři, tak se jedná i o obnovu podzemních sítí jak vodohospodářských, tak elektrotechnických.“ říká náměstek primátora Českých Budějovic Petr Holický.  Modernizace zastávek už byla potřeba. Na místě byly například od autobusů a trolejbusů vyježděné koleje a povrch silnice tak trpěl. Navíc dostalo město na rekonstrukci dotaci. „Tato akce má 85% dotaci uznatelných výdajů. Město to tedy bude stát z přibližně deseti milionů zhruba milion a půl až dva miliony korun.“ dodává náměstek.

Stavební práce začaly v polovině června a skončit by měly v půlce září. Řidiče, kteří tímto místem projíždí, tak musí po celou dobu počítat s dopravním omezením. „Je tam stažen průjezdný pruh do jednoho 3,3 metrového pruhu a je tam upravena světelná signalizace v intervalu.“ upozorňuje Holický.

Město má vytipované i další lokality, kde by byla rekonstrukce zastávek potřeba. Na ty už ale bohužel nedostane dotaci. „Protože tam nejsou splněné některé další návaznosti jako například návaznost na ty modré linkové autobusy nebo tam není takový tlak na vybavení další infrastrukturou. Takže uvidíme, co nám dovolí rozpočet města.“ říká náměstek primátora.  

Pokud se v rozpočtu peníze přece jen najdou, modernizace se dočkají i zastávky u Budvaru nebo U pomníku, což je mezi Branišovskou a Husovou třídou.

Autor: Lucie Mašková

Související články

Budějovice gastroenterologické 2024

Budějovice gastroenterologické – tak se jmenuje sympozium, které se opět po roce uskutečnilo v krajském městě. I letos byla akce rozdělena na dvě části – první se konala přímo v českobudějovické nemocnici, zatímco samotný kongres probíhal v hotelu Cl...

Ve Vodňanech se rozpadla koalice

Ve Vodňanech se rozpadla koalice. Po odvolání místostarosty Milana Němečka, kterého zastupitelstvo zbavilo funkce kvůli údajnému nevhodnému vystupování a reprezentaci, rezignovali také další tři jeho spolustraníci a sdružení Vodňany 2022 opustilo koa...