Aleje podél cest dělají správcům starosti v období bouřek i kvůli spadanému ovoci

Nedávné bouřky, které zasáhly také jihočeský kraj, způsobily pády stromů podél silnic. Správě a údržbě silnic Jihočeského kraje však nedělají starosti pouze spadané stromy kvůli bouřkám, ale i plody ovocných stromů podél cest, které po dozrání nikdo nesklízí.

Jihočeský kraj - Správa a údržba silnic Jihočeského kraje má ve své péči kolem 270 tisíc stromů podél silnic II. a III. tříd. Z celkového počtu stromů je jich víc než 60 tisíc ovocných. I ty v současné době dělají Správě a údržbě silnic starosti.

„Plody dozrají, spadnou a auta je rozjezdí. Není v našich silách plně zajistit očesání stromů,“ říká Petr Brom, ředitel Závodu SUSJK České Budějovice. Proto správci nabízejí také možnost samosběru ovoce ze stromů podél cest. I tento způsob sklizně a následného prodeje však přestává být aktuální. Zájemců, kteří kontaktují Správu a údržbu silnic Jihočeského kraje a využívají jablka například na moštování, ubývá.

Proto je snaha raději nahrazovat ovocné stromy novými okrasnými. O umístění i druhu dřeviny, tedy jestli bude ovocná či okrasná, nakonec rozhoduje odbor životního prostředí na příslušné obci. Ovocných alejí přesto ubývá. Stromů podél cest je i nadále dostatek. Podle odborníků je zásadní nepodcenit jejich ranou péči, aby v budoucnu mohly plnit svou funkci a byly odolné vůči povětrnostním vlivům.

Přestože jejich vyvrácení a pád při extrémním počasí může způsobit významné škody, anebo stromy mohou být pro řidiče nebezpečnou pevnou překážkou, mají aleje podél cest nezastupitelnou úlohu. Opticky vedou řidiče nebo poskytují vítaný stín. Odlišné vnímání alejí podél cest rozděluje veřejnost na dva tábory. Odborníci musí vyhovět legislativě. Hledají přitom možnosti, jak splnit požadavky zákona o pozemních komunikacích v rovnováze se zákonem o ochraně přírody a krajiny například jednostrannou výsadbou stromů a jejich dostatečnými rozestupy.

Autor: Kateřina Hálová

Související články

Budějovice gastroenterologické 2024

Budějovice gastroenterologické – tak se jmenuje sympozium, které se opět po roce uskutečnilo v krajském městě. I letos byla akce rozdělena na dvě části – první se konala přímo v českobudějovické nemocnici, zatímco samotný kongres probíhal v hotelu Cl...

Ve Vodňanech se rozpadla koalice

Ve Vodňanech se rozpadla koalice. Po odvolání místostarosty Milana Němečka, kterého zastupitelstvo zbavilo funkce kvůli údajnému nevhodnému vystupování a reprezentaci, rezignovali také další tři jeho spolustraníci a sdružení Vodňany 2022 opustilo koa...