Očkování bez registrace v kraji funguje

Zdravotníci z očkovacího centra na výstavišti v Českých Budějovicích mají za sebou první den očkování bez registrace. I přes poměrně velký zájem se personálu podařilo situaci zvládnout a vše probíhalo bez komplikací. Očkování veřejnosti v nákupních centrech po vzoru jiných regionů jihočeský hejtman předem zamítl.

České Budějovice - Jihočeská velkokapacitní centra, která kraj vybudoval v každém z okresů jsou podle hejtmana dobře vybavená a zvládnou i očkování lidí, kteří se z nějakého důvodu nechtějí registrovat. První den vakcinace bez předchozí rezervace termínu to v Českých Budějovicích potvrdil. Do středeční 10 hodiny dopolední se zdravotníkům v Očku podařilo podat přes 70 dávek jednorázové vakcíny od společnosti Johnson and Johnson. Ve frontě tou dobou čekalo zhruba 20 dalších zájemců. V odpoledních hodinách byla čekací doba minimální. „Myslím, že jsme zvolili správnou cestu, protože když jsem se díval, kolik naočkovali v těch různých obchodních centrech, tak to bylo zhruba 200 lidí za den a já, když jsem tam byl dnes zhruba kolem desáté hodiny, tak jsme měli naočkováno přibližně 80 lidí za hodinu a půl. To ukazuje, že to očkování v našem očkovacím centru běží velmi rychle, že ten personál je na to připravený, je zajetý, a že to byla správná volba,“ komentuje situaci jihočeský hejtman Martin Kuba z ODS.Očkování bez registrace kraj zvažuje i v okresních městech. Záleží jen na tom, jak velký bude zájem. „My potom podle toho zájmu budeme tu nabídku případně rozšiřovat do dalších očkovacích center a teď s kolegy řešíme, jak bychom to vlastně dokázali při tom současném běhu ještě třeba na nějaké dny otevřít pro lidi, kteří se ještě neregistrovali a mají zájem to očkování prodělat. Bude také potřeba, aby stát zajistil dostatek té jednorázové vakcíny Johnson, která je pro toto očkování organizačně naprosto nejvýhodnější,“ doplňuje hejtman Martin Kuba. Lidé, kteří mají zájem nechat se v českobudějovickém Očku naočkovat bez předchozí registrace, mohou využít ještě pátečního termínu v čase od patnácti do devatenácti hodin, nebo v sobotu od devíti do sedmi večer. O dalších termínech a místech, kde bude možné očkování bez registrace absolvovat, vás budeme informovat. Výpis termínů naleznete také na webových stránkách kraje.

Autor: Petra Říhová

Související články

O víkendu pozor na klíšťata

Podle Českého hydrometeorologického ústavu bychom si měli dát o víkendu velký pozor na klíšťata. Na většině území Jihočeského kraje totiž v nejbližších dnech předpokládají jejich aktivitu na čtvrtém stupni pětistupňové škály, což představuje vysoké r...