Jihočeský kraj ještě do konce letošního roku propustí 40 přebytečných úředníků. Na mzdových nákladech každoročně ušetří přes 20 milionů korun.

Ještě do konce letošního roku propustí vedení Jihočeského kraje až 40 přebytečných úředníků. Na mzdových nákladech díky tomu kraj ušetří více než 20 milionů korun. Ve zeštíhlení a zvýšení efektivity úřadu chce jihočeský hejtman pokračovat i v příštích letech. Krajský úřad má mít podle něj jen tolik placených úředníků, kolik je skutečně potřeba.

České Budějovice - O propouštění úředníků se na pozadí krajského úřadu ve velkém hovořilo už s nástupem nové koalice. Podle současného jihočeského hejtmana Martina Kuby /ODS/ je ale zeštíhlení a zvýšení efektivity státní správy jedinou cestou k nízkým daním a fungujícímu státu. „Já tvrdím, že pokud se máme bavit o tom, že lidé mají žít ve státě, který jim slouží a funguje, tak to musí být štíhlý stát, protože čím bude větší, tím větší budou muset lidé platit daně. Ten stát má plnit jenom nějaké funkce. Je důležité abychom měli kvalitní policisty, kvalitní učitele, špičkové lékaře, ale podle mého nemáme platit nadbytečné úředníky. Všichni máme usilovat o to, aby ty státní správy a samosprávy byly co nejštíhlejší, aby efektivita té práce byla maximální, což je fér i vůči soukromému sektoru a firmám. Chci, aby v tomto šel kraj příkladem. Nemůžeme mít nízké daně, a přitom pořád navyšovat počty úředníků,“ vysvětluje své kroky jihočeský hejtman Martin Kuba. Počet úřadníků se proto na krajském úřadě, po dohodě s vedoucími jednotlivých odborů, ještě do konce tohoto roku o 40 míst poníží. Proti současnému stavu je to zhruba o osm procent. Na mzdových nákladech to, ale přesahuje částku ve výši 20 milionů korun. „Je to první racionalizace a rozhodně v tom budeme pokračovat i v dalších letech. Teď se chceme podívat na to, jak ten systém bude fungovat, jsme přesvědčeni, že to žádné problémy nepřinese. Chceme, aby se tady změnil i systém odměňování, aby ti lidé byli motivováni nějakými cílovými prémiemi. To znamená, pokud plní všechny správní termíny a úřad se v ničem nezpožďuje, nebo pokud si dáme nějaký závazek, že dokončíme nějaké stavby a budou do nějakého termínu, tak ti úředníci, kteří se na tom podílí mají dostávat odměny. Někdy se v té státní správě ty odměny stávají automatickým přídavkem k platu a já bych byl rád, aby na Jihočeském krajském úřadě byli odměňováni lidé stejně jako ve firmách, tedy ti, za kterými je vidět nějaká práce. Já si vážím velké spousty úředníků, kteří tady jsou, protože odvádí profesionální práci, ale je třeba taky říct, že někteří se v tom systému vezli a já bych byl rád, aby to na jihočeském kraji bylo jinak,“ upřesňuje hejtman.Peníze ušetřené na platech přebytečných úředníků, chce kraj efektivně investovat do oblastí, které Jihočechům dlouhodobě chybí. Půjde například o dostupnost zdravotnické péče v jednotlivých okresech a zajištění většího množství kvalitních lékařů. Podrobnosti o využití finančních úspor kraj veřejnosti v brzké době představí.

Autor: Petra Říhová

Související články

O víkendu pozor na klíšťata

Podle Českého hydrometeorologického ústavu bychom si měli dát o víkendu velký pozor na klíšťata. Na většině území Jihočeského kraje totiž v nejbližších dnech předpokládají jejich aktivitu na čtvrtém stupni pětistupňové škály, což představuje vysoké r...