Odstartoval 47. ročník mezinárodního agrosalonu Země živitelka

Na českobudějovickém výstavišti ve čtvrtek odstartoval v pořadí už 47. ročník nejnavštěvovanější zemědělské výstavy u nás. Na slavnostní zahájení Země živitelky dorazila i letos do jižních Čech celá řada významných osobností včetně premiéra Andreje Babiše nebo předsedy Senátu Miloše Vystrčila. Návštěvníky neodradilo ani deštivé počasí.

České Budějovice - Českou státní hymnou slavnostně ve čtvrtek v Českých Budějovicích odstartoval v pořadí už 47. ročník Země živitelky. První návštěvníky včetně významných hostů přivítal tradičně na pódiu pivovarské zahrady předseda představenstva českobudějovického výstaviště Martin Karban. Prezident Miloš Zeman se kvůli návštěvě svého německého protějšku z letošního ročníku omluvil. Jeho předchůdce dal naopak i letos přednost právě Země živitelce. Trochu jsem rozzlobil pana prezidenta Zemana, že jsem se omluvil, že se dneska v poledne nezúčastním oběda českého a německého prezidenta. Já jsem řekl, že dávám přednost Země živitelce v Českých Budějovicích,“ řekl při slavnostním zahájení živitelky bývalý prezident Václav Klaus. V loňském roce museli organizátoři kvůli koronaviru akci zrušit. Letos návštěvníky ze všech koutů naší republiky nezastavila ani nepřízeň počasí. Během šesti dnů se na 3,5 tisících metrů čtverečních plochy představí návštěvníkům na 5 stovek tuzemských i zahraničních vystavovatelů. Součástí je bohatý doprovodný program i celá řada novinek.  „Chceme lákat návštěvníky na nové věci, takže letos máme dvě nová předvadiště. Novinkou je také první ročník v rychlostní střiži ovcí. Máme nový Národní pavilón, pavilón Z, kde je výstava traktorů Zetor, ta je poprvé na Země živitelce. Dále máme novinky v dětském světě a máme rekordní množství koní,“ upřesnila tisková mluvčí výstaviště Michaela Čeňková. Na Země živitelku můžete vyrazit od 26. do 31. srpna. Brány českobudějovického výstaviště se pro návštěvníky otevírají každý den, úderem deváté hodiny.

Autor: Petra Říhová

Související články

Ulice Nová na Hluboké je nová

Město Hluboká nad Vltavou dokončilo rekonstrukci Nové ulice. Dělníci tu vyměnili plynové i vodovodní přípojky a obyvatelé se dočkali také nového povrchu silnice. Celkové náklady se vyšplhaly přes sedm milionů korun.

Kroužkování ptáků na temelíně

V pátek ráno se na kroužkování ptáků v parku okolo temelínského infocentra přijely podívat děti z českobudějovické Waldorfské školy. Kluci a holky pozorně poslouchali přednášku ornitologa Jakuba Vlčka, který ještě před jejich příjezdem pár exemplářů ...