Ministerstvo se pokusí zachránit dětskou nemocnici

Ministerstvo zdravotnictví se pokusí zachránit provoz Dětské psychiatrické nemocnice v Opařanech na Táborsku. Té hrozí kvůli nedostatku kvalifikovaného personálu zánik.

V případě, že se nepodaří sehnat atestovaní dětští a dorostoví psychiatři, dopadne to tak, že se pacienti už od ledna přesunou do českobudějovické nemocnice. Dětská psychiatrická nemocnice Opařany by tak nebyla schopna zajistit odbornou zdravotní péči a k 31. prosinci by ukončila svůj provoz.

Jihočeský kraj už před časem avizoval, že se dokáže připravit na případný přesun pacientů i služeb. Dětská psychiatrická nemocnice v Opařanech má 90 lůžek. Přibližně 50 procent hospitalizovaných pacientů od 5 do 18 let je z Jihočeského kraje. Zařízení léčí ročně kolem tisícovky dětí z celé České republiky.

Autor: Petr Studenovský

Související články

Ukliďme Česko, ukliďme Budějovice

Už 6. dubna se po celé zemi rozběhne akce Ukliďme Česko. A uklízet se opět bude i v Českých Budějovicích, které se do tohoto projektu každoročně zapojují. Například loni uklízelo město více jak 250 dobrovolníků, kteří sesbírali celkem 2,5 tuny odpadk...