V Hluboké nad Vltavou začal festival Voda Moře Oceány

V Hluboké nad Vltavou probíhá v těchto dnech už 18. ročník Mezinárodního filmového festivalu Voda moře oceány. Návštěvníci uvidí desítky filmů a navštíví různé besedy, přednášky nebo koncerty.

HLUBOKÁ NAD VLTAVOU - Mezinárodní filmový festival Voda, moře, oceány je soutěžní festival dokumentárních filmů. Letošní ročník má podtitul Život a plasty ve vodě. „Do festivalu se přihlásilo 46 filmů, 27 se dostalo do užšího kola a z těch odborná porota vyhlásila 7 kategorií, jako je dokument, filmový příběh a tak dále.“ říká ředitel festivalu Jindřich Soukal. Festival probíhá na několika místech po celé Hluboké. A rozhodně není jen o filmech. „Kromě filmových projekcí máme dvě fotovýstavy. Vyzdvihl bych pana Antonína Kratochvíla, známého fotografa, který má svojí výstavu o Galapágách v hotelu Diamant. Máme několik besed, přijede Dan Bárta, zpěvák, který nám řekne něco o vážkách severovýchodního Bali.“ dodává ředitel festivalu.

Návštěvníci se ale mohou těšit i na různé koncerty, přednášky nebo třeba golfové turnaje. Festival každoročně navštíví tisíce lidí. „Ten zájem o festival je obrovský, enormní. Potřebovali by jsme tu Hlubokou trošku přifouknout, abychom sem dostali všechny diváky a zájemce o téma Voda moře oceány.“ říká prezident festivalu Steve Lichtag.

Mezi promítanými filmy uvidíte i novinku právě od Steva Lichtaga. Film s názvem Stingl – malý velký Okima vás zavede do života světově uznávaného spisovatele, cestovatele a etnografa Miloslava Stingla.

V sobotu večer proběhne slavností vyhlášení oceněných filmů. Ty se pak budou promítat v neděli dopoledne a tím letošní ročník festivalu skončí.

Autor: Petr Studenovský

Související články

O víkendu pozor na klíšťata

Podle Českého hydrometeorologického ústavu bychom si měli dát o víkendu velký pozor na klíšťata. Na většině území Jihočeského kraje totiž v nejbližších dnech předpokládají jejich aktivitu na čtvrtém stupni pětistupňové škály, což představuje vysoké r...